Контракт з Коболєвим продовжили ще на рік / фото УНІАН

Кабінет міністрів України оприлюднив текст свого розпорядження від 20 березня про продовження терміну повноважень голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрія Коболєва до 22 березня 2020 року.

Читайте такожПрізвище голови "Нафтогазу" не має значення – Гройсман

Текст відповідного розпорядження з'явилося на урядовому порталі.

Відео дня

У своїй постанові Кабмін прописав три основних очікуваних показника роботи голови компанії.

Так, Коболєв має розділити компанію і газотранспортну систему до 1 січня 2020 року, забезпечити видобуток компанією та її дочірніми підприємствами не менш 18,2 мільярда кубометрів природного газу і гарантувати транзит природного газу через українську ГТС в держави - члени Європейського Союзу після 1 січня 2020 року "шляхом створення необхідних юридичних і технічних передумов".

"Невиконання (неналежне виконання) основних очікуваних показників роботи голови правління компанії є підставою для прийняття загальними зборами рішення про дострокове припинення його повноважень", - сказано в розпорядженні.

Також вказується, що уряд бере до уваги позицію наглядової ради компанії, зокрема, щодо рівня винагороди голови правління компанії з 23 березня 2019 року, "який становитиме 50 відсотків місячного посадового окладу, передбаченого контрактом, без виплати щомісячних і квартальних премій, з можливою виплатою премії за рік наприкінці строку дії контракту у розмірі, передбаченому в фінансовому плані компанії".

Контракт передбачає скорочення зарплати Коболєва вдвічі від нинішньої / фото УНІАН

Як повідомляв УНІАН, на засіданні Кабміну 20 березня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про намір продовжити контракт з Коболєвим. За півгодини після початку засідання уряду лідер "Радикальної партії України" Олег Ляшко разом з групою народних депутатів увірвався в зал, вимагаючи не приймати це рішення.

До цього 16 січня Кабінет міністрів оголосив про припинення контрактів з чинним менеджментом НАК "Нафтогаз України" з 22 березня, а також про звернення до наглядової ради компанії щодо перегляду умов по виплаті зарплат та премій її керівникам.

28 лютого стало відомо, що наглядову раду "Нафтогазу" вирішив продовжити контракт з головою правління компанії Андрієм Коболєвим на три роки, чинний контракт з яким закінчується наприкінці березня цього року.

13 березня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що наглядову раду "Нафтогазу" запропонував Кабміну продовжити контракт Коболєва на рік, при цьому урізавши його зарплату вдвічі.

14 березня Гройсман заявив, що Кабінет міністрів обговорить цю пропозицію наглядової ради.

Минулого року наглядова рада "Нафтогазу" прийняла рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів у зв'язку з перемогою в Стокгольмському арбітражному суді з транзитним контрактом, за рішенням якого "Газпром" повинен виплатити української компанії 4,6 мільярда доларів. При цьому, з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу, остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 мільярда доларів на користь "Нафтогазу".

На початку червня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не підтримує виділення таких високих премій в нинішній час, і звернувся до наглядової ради "Нафтогазу" з пропозицією переглянути рішення про виплату співробітникам компанії премій у 46,3 мільйона доларів.

Також в липні 2018 року Кабмін заборонив виплату бонусів і винагород в державних компаніях.

Згідно з фінансовим звітом "Нафтогазу України", члени правління компанії заробили у 2017 році 127,7 мільйона гривень, а голова правління Андрій Коболєв отримав 47,1 мільйона гривень.

Сума винагороди членів наглядової ради "Нафтогазу" за 2017 рік становила 25,5 мільйона гривень.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.