Ілюстрація REUTERS

На Оркнейських островах запустили проект зі створення інтелектуальної електромережі, що поєднує технології відновлюваної енергії та використання батарей.

Читайте такожКитай почне будувати першу плавучу АЕС вже цього року - ЗМІ

Про це повідомляє BBC.

Відео дня

"Оркнейські острови є випробувальним полігоном для енергетичної системи майбутнього", - сказала міністр енергетики Великобританії Клер Перрі.

Перрі також зазначила, що інтелектуальні системи є ключовими в сучасній промисловій стратегії Великобританії. Саме вони забезпечать дешевший, екологічніший та гнучкіший доступ до енергії для всіх мешканців країни.

"Наші інноваційні рішення у сфері енергетики можуть вийти за межі Великобританії, ми зможемо сказати: "зроблено на Оркнейських островах", - підкреслила міністр.

Район Оркні був обраний через широко поширене використання малих енергоустановок. За офіційними даними, які наводить BBC, 10% будинків Оркнейських островів виробляють власну електрику, тоді як середній показник у Великобританії - 2,8%.

Проект фінансується коштом державного бюджету Великобританії, на нього було виділено 14,3 мільйона фунтів стерлінгів.

Інтелектуальна система працюватиме за допомогою спеціального програмного забезпечення. Це має зменшити вартість електроенергії.

Виробництво електроенергії орієнтоване на використання відновлюваних джерел енергії. Невеликі батареї пропонуватимуть власникам будинків з альтернативними джерелами енергії. Великі батареї будуть встановлюватися на підприємствах і в громадських будівлях.