Ілюстрація REUTERS

Газорозподільні компанії продовжують донараховувати обсяги використаного природного газу, приведені до стандартних умов, що призводить до додаткових сум у платіжках споживачів, попри заборону та штрафні санкції з боку Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Читайте такожНацкомісія оштрафувала "Житомиргаз" за "космічні" платіжки за газ

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник начальника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк.

Відео дня

"Люди пишуть, що в платіжці за березень не тільки не був зроблений перерахунок з жовтня минулого року, як того вимагала НКРЕКП, але і знову було донараховано обсяг за березень", - написав він.

За його словами, Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Чернігівська - це не повний перелік областей, з яких надходить чергова хвиля скарг споживачів.

При цьому він зазначив, що всі оператори ГРС, на яких надходять скарги, що входять в групу "Регіональна газова компанія", яка належить бізнесмену Дмитру Фірташу.

"НКРЕКП зобов'язана провести чергову перевірку та підтвердити факт ігнорування облгазами рішень регулятора. Але Верховна Рада не може стояти осторонь, тому що, на жаль, у Регулятора за законом про ринок газу і в самого Регулятора обмежені повноваження. Це питання енергобезпеки", - підкреслив Хабатюк.

Як повідомляв УНІАН, в результаті проведених позапланових перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ на вже шістнадцять операторів газорозподільних мереж групи "Регіональна газова компанія" на загальну суму майже 14 мільйонів гривень.

НКРЕКП зобов'язала компанії виконати перерахунки за тим конкретним споживачам, за яким проводилася перевірка, а також зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, за всім споживачам, за якими здійснювалися такі донарахування.

У березні НКРЕКП початку перевірки операторів газорозподільчих систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення наприкінці минулого року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.