Коболєв зазначив, що цьогоріч на "Нафтогаз" очікує гострий дефіцит ліквідності / фото УНІАН

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала на розгляд уряду скоригований фінансовий план на 2019 рік, згідно з яким компанія очікує 16 мільярдів гривень чистого прибутку, але матиме гострий дефіцит ліквідності через низку факторів, серед яких продовження виконання НАКом спецзобов'язань, а також зниження тарифів компанії-оператора газотранспортної системи "Укртрансгаз".

Читайте такожКоболєв вже перерахував понад 3 мільйони свого заробітку в «Нафтогазі» на благодійність

Про це написав глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"Нафтогаз" направив на розгляд уряду скоригований фінансовий план компанії на 2019 рік. Ми підготували документ відповідно до закону про держбюджет, як і вимагав уряд, переукладаючи зі мною контракт у березні цього року", - написав він.

За його словами, документ передбачає виплату "Нафтогазом" дивідендів у розмірі 90% від прибутку за 2018 рік, тобто 12,3 мільярда гривень, а також напрямок 2,7 мільярда гривень на встановлення індивідуальних лічильників газу для споживачів.

"З урахуванням цих факторів "Нафтогаз" очікує отримати за результатами 2019 чистий прибуток у розмірі 16 мільярдів гривень, але матиме гострий дефіцит ліквідності", - відзначив глава компанії.

При цьому Коболєв додав, що дефіцит коштів у "Нафтогазу" буде обумовлений рядом факторів, серед яких продовження виконання покладених на компанію спецзобов'язань, зниження тарифів "Укртрансгазу", небаланси, які планується компенсувати шляхом запозичення коштів як на українському, так і на міжнародному ринку.

"Важливо розуміти, що зараз кредитний портфель "Нафтогазу" скорочений до історичного мінімуму за останні 6 років, тому такі запозичення цілком припустимі", - пояснив він.

Крім того, глава НАК повідомив, що у скоригованому фінплані "Нафтогазу" було враховано те, що компанія буде продовжувати виконувати спецзобов'язання і поставляти газ приватним газзбутам і виробникам тепла (ПСО), що очікувано збільшить борги цих контрагентів.

"Ще одним важливим фактором, який знайшов відбиток у фінплані, є необхідність накопичення Україною до нового опалювального сезону близько 20 мільярдів кубометрів газу в ПСГ", - додав Коболєв.

"Нафтогаз" очікує на розгляд запропонованого фінансового плану з боку уряду найближчим часом.

Як повідомляв УНІАН, за даними на початок квітня заборгованість за розрахунками за поставлений газ перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" з боку підприємств теплокомуненерго, газзбутів, отримують блакитне паливо на пільгових умовах, склала 62,4 мільярда гривень.

Механізм спецзобов'язань на ринку газу прописує наступний ланцюжок забезпечення "блакитним" паливом населення: "Укргазвидобування" - "Нафтогаз України" - регіональні приватні облгаз-збут – населення. Крім того, цей механізм визначає порядок забезпечення газом теплокомуненерго) для виробництва теплової енергії та ціноутворення на блакитне паливо.

"Нафтогаз" у 2018 році сплатив до державного бюджету 136,5 мільярда гривень податків та дивідендів, що на третину більше, ніж у 2017 році.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.