Ілюстрація REUTERS

 На Луганській теплоелектростанції (Щастя, Луганська область), яка належить компанії "ДТЕК Східенерго" запасів вугілля вистачить на 41 день стабільної роботи станції, повідомила прес-служба ДТЕК.

Читайте такожУкраїна збільшила витрати на імпорт вугілля: найбільші постачальники - Росія, США та Казахстан

«Станом на 15:00 11 червня «ДТЕК Луганська ТЕС» працює двома енергоблоками, несе навантаження в 225 МВт і стабільно забезпечує електроенергією жителів Луганської області, на території, підконтрольній українській владі. Запаси вугілля на станції складають 125 тисяч тонн. Цього достатньо на 41 день стабільної роботи станції», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що Луганська ТЕС працює в так званому «острові». Вона - єдиний виробник електроенергії в області, від якого залежить наявність світла і тепла в будинках 1 млн українців. Поставки вугілля на ТЕС з квітня 2017 року здійснювалися з активу ДТЕК у РФ - шахтоуправління «Обухівська» (Ростовська обл.), оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з території РФ. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС з контрольованої українською владою території немає.

При цьому з червня поточного року Російська залізниця не підтверджує відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на поставки вугілля.

Повідомляється, що ДТЕК перебуває в постійному діалозі з Луганською військово-цивільною адміністрацією, Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України щодо вирішення проблеми поставок вугілля на «ДТЕК Луганська ТЕС».

Компанія розробила два сценарії розвитку подій у разі відсутності поставок вугілля з РФ: перехід Луганської ТЕС на природний газ з наступною компенсацією вартості палива від ринку електроенергії; закупівля антрациту з альтернативних джерел. При цьому доставка вугілля може здійснюватися лише автотранспортом в дуже обмежених обсягах.

Довідка УНІАН. Україна через бойові дій на сході країни відчуває значний дефіцит вугілля, в першу чергу енергетичного (антрациту), видобуток якого сконцентрований у Донецькій і Луганській областях, в районах, підконтрольних бойовикам. Енергокомпанії почали переводити блоки ТЕС, які раніше працювали на антрациті, на газові марки вугілля, що призвело до зростання споживання палива марки «Г». Видобуток не встигає за зростанням споживання газового вугілля, тому виник дефіцит і цього виду палива. Для вирішення цієї проблеми енергокомпанії укладали контракти на імпорт вугілля з ПАР і США.

"ДТЕК Східенерго" - генеруюча компанія, до складу якої входять "ДТЕК Курахівська ТЕС" (Курахово, Донецька обл.) І "ДТЕК Луганська ТЕС" (Щастя, Луганська обл). Навесні 2017 року компанія втратила контроль над третьою тепловою електростанцією - "ДТЕК Зуївська ТЕС", розташованою на тимчасово непідконтрольній території в місті Зугрес (Донецька обл.)

ДТЕК - найбільша приватна вертикально інтегрована енергетична компанія України, що входить до складу фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент», акціонером якої є бізнесмен Рінат Ахметов.