КСУ визнав неконституційним створення Нацкомісії з тарифів / фото УНІАН

 Конституційний суд України у своєму рішенні дав час до кінця 2019 року виправити Закон «Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (НКРЕКП) у частині норм, які були визнані неконституційними.

Читайте такожПредставник президента в Кабміні заявив про необхідність змінити Конституцію

Відповідне рішення опубліковано на сайті КСУ.

Відео дня

У рішенні суду зазначається, що деякі норми Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг» від 22 вересня 2016 року визнано неконституційними і втрачають чинність із 31 грудня 2019 року.

Але, з огляду на те, що визнання неконституційними окремих положень Закону матиме правові наслідки у вигляді суттєвих прогалин у законодавстві про порядок організації діяльності Комісії, що може унеможливити її функціонування та виконання нею своїх функцій, КСУ визнав за потрібне відтермінувати втрату чинності відповідними положеннями закону для приведення діючого законодавства в цій частині у відповідність до вимог Конституції України.

У рішенні КСУ констатував, що утворення постійно діючого незалежного державного колегіального органу, який за функціональним призначенням, сферою діяльності, повноваженнями має ознаки центрального органу виконавчої влади, але не підпорядковується Кабінету міністрів України і не належить до системи органів виконавчої влади, не узгоджується з Конституцією України.

«Основний закон України допускає утворення органу державної влади, який здійснював би державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання в сферах енергетики та комунальних послуг, як центрального органу виконавчої влади. Такий орган може бути утворений Кабінетом міністрів України із законодавчим визначенням Верховною Радою України його організації і діяльності», - написано в рішенні.

Крім того, суд дійшов висновку, що повноваження глави держави та єдиного органу законодавчої влади в Україні щодо формування конкурсної комісії, як і право президента України призначати членів комісії та достроково припиняти їхні повноваження, Конституцією України не передбачені. Вказані повноваження, закріплені законом, виходять за межі конституційної компетенції парламенту і глави держави.

Справа розглядалася за поданням 46 народних депутатів, серед який була Юлія Тимошенко.

Як повідомляв УНІАН, учора, 13 червня, Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

НКРЕКП утворив президент Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014 року № 694. Пізніше - 22 вересня 2016 року - Верховна Рада ухвалила Закон «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».