Ілюстрація REUTERS

Російський монополіст "Газпром" знизив обсяг газу, що передається через газопровід OPAL. Німецький оператор OPAL Gastransport обмежив доступ "Газпрому" до транзитних потужностей свого газопроводу згідно з рішенням Європейського суду.

Читайте такожУ "Нафтогазі" відреагували на рішення Європейського суду з газопроводом OPAL

Про це повідомляє РБК.

Відео дня

"Постачання знизилися приблизно на 0,6 мільйона куб./год. Водночас приблизно на 0,3 млн куб./год збільшилися транзитні потужності газопроводу Nel. Разом з OPAL він бере російський газ із "Північного потоку", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що обмеження набула чинності 14 вересня о 07:00. Воно було введено відповідно до постанови Федерального мережевого агентства Німеччини (ФВА). Документ з'явився після рішення суду 10 вересня про обмеження прокачування російського газу через трубу OPAL, яка є сухопутним відведенням Nord Stream (йде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря).

Як повідомляв УНІАН, Європейський суд загальної юрисдикції скасував розширений доступ російського "Газпрому" до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи, що може змусити його більше використовувати газопроводи в Україні й може підсилити позицію України на газових переговорах з РФ.

У травні 2018 року Європейський суд відхилив позови НАК "Нафтогаз України" та польської нафтогазової компанії PGNiG, у яких компанії оскаржили рішення Єврокомісії про надання російському газовому монополістові компанії "Газпром" розширеного доступу до газопроводу OPAL, яким газ надходить з "Північного потоку" на ринки Центральної Європи.

Довідка УНІАН. Німецький газопровід OPAL, побудований у 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу "Північний потік-1", який постачає газ із Росії в країни ЄС. Загальна протяжність газопроводу становить 470 км, а потужність – 36,5 мільярда кубометрів газу на рік.