Ілюстрація REUTERS

Новий контракт російського «Газпрому» з незалежним від НАК «Нафтогаз України» оператором газотранспортної системи, який з'явиться в результаті завершення анбандлінгу, дозволить розпочати відносини з транзиту газу між Україною і РФ з чистого аркуша.

Читайте також«Нафтогаз» хоче стягнути з «Газпрому» $3 мільярди до кінця 2020 року

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

Відео дня

«Наявність відкритих суперечок між Газпромом та Нафтогазом, а також відсутність між нами контракту на поставку газу з 2020 є надуманими проблемами для укладення нового контракту на транзит газу. Хоча б тому, що новий контракт укладається не Нафтогазом, а відокремленим від Нафтогазу оператором газотранспортної системи», - написав він.

За словами Вітренка, це і є наслідком «анбандлінгу», про який всі говорять.

«Тобто якщо Газпром та політичне керівництво Росії дійсно хочуть почати відносини щодо транзиту з чистого аркушу паперу, то контракт з відокремленим оператором - це саме такий варіант», - зазначив топ-менеджер НАК.

При цьому він додав, що початок з «чистого аркуша» не означає, що «старі листи паперу» у вигляді вже наявних судових претензій зникають.

««Рукописи не горять», як писав український класик. Нехай ці «старі аркуши паперу» розглядають суди...», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, в Росії неодноразово заявляли, що без відмови України від рішення Стокгольмського арбітражу на свою користь домовленості щодо транзиту газу "фактично неможливі".

28 жовтня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року.

За підсумками переговорів Україна виступила проти пропозиції російської сторони прив'язати до тристоронніх переговорів з транзиту газу питання про прямі поставки газу з Росії до України і про врегулювання арбітражних процесів між «Газпромом» і «Нафтогазом».

31 жовтня Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається відокремлення газотранспортної системи України (ГТС) від Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» (анбандлінг), при цьому об'єкт, як і раніше, залишиться у власності держави.