Ілюстрація REUTERS

Нафтогазова компанія Royal Dutch Shell у 2020 році припинить видобуток на родовищі Brent в Північному морі, яке дало назву еталонної нафтової суміші.

Читайте такожПопит на нафту зростатиме ще довго - ОПЕК

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на The Wall Street Journal.

Відео дня

"Найвідоміше у світі нафтогазове родовище - і основа світових цін на нафту - вичерпалося... Закриття ознаменує кінець епохи, оскільки галузь зміщує свою увагу на дрібніші нафтові родовища поряд з діючою інфраструктурою", - зазначають у виданні.

При цьому уточнюють, що продажі суміші Brent триватимуть, але в ній вже не буде нафти з однойменного родовища.

"Вона була наріжним каменем для галузі протягом сорока з гаком років", - заявив віце-президент Royal Dutch Shell з розвідки та видобутку Стів Фімістер.

Родовище Brent розташоване в Північному морі між Норвегією і Шотландськими островами. Відкрите в 1971 році та з 1976 року розробляється компанією Royal Dutch Shell. Назване на честь качки - чорної казарки (brent goose). Це родовище було одним з найбільших у світі. Нафта залягала на глибині 140 метрів. У 1982 році нафта надходила вже з чотирьох свердловин - Alpha, Bravo, Charlie і Delta. Добовий видобуток становив понад 500 000 барелів. На піку популярності нафтовидобутку марка Brent стала еталоном: вартість інших сортів нафти встановлювалася з урахуванням ціни на неї.

Наприкінці 1990-х років нафтовидобуток Brent впав і до еталона стали підмішувати нафту з інших родовищ Північного моря. Зокрема Forties and Oseberg, Ekofisk, Troll. Royal Dutch Shell поступово закривала свердловини й частка нафти з родовища Brent в суміші скорочувалася. У 2011 році було закрито Delta, у 2014-му - Alpha та Bravo. Згідно з даними Royal Dutch Shell, зараз частка нафти Brent в складі суміші становить лише близько 1%. У наступному році буде закрито останню свердловину Charlie.