Ілюстрація REUTERS

У 2020 році виплати за "зеленим" тарифом зростуть в 1,8 раза у порівнянні з 2019 роком - до 48 мільярдів гривень.

Читайте такожУкраїна потрапила в ТОП-10 за інвестиційною привабливістю "зеленої" енергетики

Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

"Якщо в минулому році на "зелену" енергетику було виплачено 27 мільярдів гривень, то в цьому році 48 мільярдів гривень, тобто плюс 21 мільярд, які потрібно десь взяти. Це складне питання", - сказав Герус.

За його словами, це пов'язано з тим, що в Україні на законодавчому рівні закріплений один з найвищих у світі "зелених" тарифів, який для сонячних станцій становить 15 євроцентів за кіловат, тоді як у Німеччині - 4,7 євроцента, а в Узбекистані - 6 євроцентів.

Він зазначив, що сьогодні ведеться діалог з інвесторами з метою зміни "зеленого" тарифу.

"Але тут треба бути дуже акуратними. На даний момент жодної законопроект (про зміну "зеленого" тарифу - УНІАН) не зареєстровано. Ми не поспішаємо, йде діалог (з інвесторами - УНІАН), він непростий", - зазначив депутат.

Як повідомляв УНІАН, Державне підприємство "Гарантований покупець" прогнозує дефіцит виплат об'єктів відновлюваної енергетики за "зеленим" тарифом у 2020 році на рівні 8,2 мільярда гривень.

Очікується, що найближчим часом буде введено 1,4 ГВт потужностей сектору ВДЕ, що матиме значні наслідки для сектору енергетики України загалом.

В українську відновлювальну енергетику у 2019 році було інвестовано 3,7 мільярда доларів, що дозволило побудувати додатково 4,5 ГВт потужностей. Таким чином, на кінець року загальна потужність ВДЕ становила 6,8 ГВт.