Ілюстрація REUTERS

Санкції США щодо обхідного російського газопроводу «Північний потік-2», які були ухвалені наприкінці грудня минулого року, зупинять його будівництво, оскільки російська сторона не володіє необхідними технологіями, щоб завершити проект.

Читайте такожСША: Росія не має можливості самостійно добудувати «Північний потік-2»

Про це в інтерв'ю Die Zeit сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«У будь-якому разі, ці санкції є надзвичайно корисними для енергетичної безпеки Європи та України. Ці санкції зупинять «Північний потік-2». Російська сторона не володіє необхідними технологіями, щоб завершити проект», - сказав він.

За словами Коболєва, якщо Росії не вдасться добудувати газопровід, то це дозволить Україні продовжити транзитний контракт з «Газпромом» ще на 10-20 років.

«Залежить від того, чи зможе Росія закінчити будівництво додаткових газопроводів на кшталт «Північного потоку-2». Якщо їм не вдасться, ми зможемо продовжити угоду ще на 10 або 20 років. Якщо ж вдасться, то росіяни будуть намагатися обійти нашу транзитну систему», - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Палата представників і Сенат США готові ухвалити ще один закон про санкції проти газопроводу «Північний потік-2», якщо Росія добудує його.

30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи терміном на п'ять років, згідно з яким «Газпром» має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу об’ємом 65 млрд куб. м у перший рік і по 40 млрд куб. м - у наступні 4 роки.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планували побудувати поруч з уже наявним «Північним потоком-1» до кінця 2019 року.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

11 січня 2020 року президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ самостійно добудує «Північний потік-2», його запуск можливий в першому кварталі 2021 року.