Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" наразі не отримала жодних офіційних повідомлень від Антимонопольного комітету щодо розпочатого проти компанії розслідування за підозрою в завищенні цін на газ для населення починаючи з 1 листопада 2018 року.

Читайте такожУ «Нафтогазі» пропонують розділити $2,9 мільярда від «Газпрому» між усіма українцями

Про це повідомила прес-служба держкомпанії в Facebook.

Відео дня

"Станом на зараз компанія не отримувала жодних офіційних повідомлень від АМКУ. Але, схоже, до нас є претензії через нашу законослухняність", - сказано в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що ціни на газ для населення в цей період визначалися безпосередньо Кабінетом міністрів України. Зокрема, ціна й умови постачання газу для населення з 1 листопада 2018 встановлені постановою уряду №867 від 19 жовтня 2018 року.

Також повідомляється, що уряд зобов'язав "Нафтогаз" продаватиме газ постачальникам газу для населення на умовах, визначених постановою про спецзобов'язання (ПСО). У цьому Кабмін спирався на статтю 11 Закону України "Про ринок природного газу".

Повідомляється, що "Нафтогаз" не має права не виконувати вимоги уряду, прописані в постанові про ПСО, проте жоден покупець газу в Україні не зобов'язаний купувати газ у "Нафтогазу" на цих умовах.

"На українському ринку газу існують сотні інших постачальників газу - як серед імпортерів, так і серед приватних видобувачів. Тобто: ми маємо поставляти на визначених урядом умовах. Однак ніхто не зобов'язаний на цих умовах купувати. І вибір є", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що "Нафтогаз" очікує на детальнішу інформацію від регулятора щодо розпочатого провадження, щоб сформувати свою юридичну позицію. Компанія має намір всебічно сприяти встановленню істини.

Як повідомляв УНІАН, Антимонопольний комітет України почав розслідування проти НАК "Нафтогаз України" за завищення цін на газ для населення починаючи з 1 листопада 2018 року.

У комітеті зазначили, що "Нафтогаз" продає природний газ постачальникам для потреб побутових споживачів за ціною, яка ґрунтується на цінах на газ для промисловості, які запропоновані також "Нафтогазом".

При цьому, за наявною в комітеті інформацією, "Нафтогаз" встановлював для промислових споживачів ціни, які вище тих, що сформувалися б в умовах конкуренції, зокрема, за результатами електронних біржових торгів на ТБ "Українська енергетична біржа" та на європейських хабах за умовами постачання газу до кордону України (NCG).