Ілюстрація REUTERS

Реформування вугільної галузі, яка передбачає закриття 21 з 32 державних шахт, обійдеться держбюджету в 15 мільярдів гривень й може тривати до 5 років.

Читайте такожУкраїна не може реалізовувати все видобуте вугілля - міністр енергетики

Про це міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель сказав в інтерв'ю УНІАН.

Відео дня

"Якщо говорити про фонд оплати праці, то це приблизно 6,6 мільярда гривень. Закриття однієї шахти та переведення її в екологічно безпечний об'єкт коштує від 200 до 500 мільйонів гривень. Додаємо соціальний пакет, який треба буде надати шахтарям. За нашою оцінкою, загалом реформа коштуватиме 14-15 мільярдів гривень", - сказав він.

За словами міністра, аналіз показав, що з 32 державних шахт до прибуткових віднесено чотири, ще три є мономістами, тобто їх закрити не можна. Ще чотири шахти віднесені до так званої групи енергетичної безпеки - вони не є економічно привабливими, але разом з тим мають великі запаси вугілля, а це означає певну енергетичну подушку на випадок екстремальної ситуації.

"Загалом, дієвими залишаються одинадцять шахт", - пояснив він.

Оржель зазначив, що в Україні з 1 березня стартує велике будівництво, тому шахтарі можуть отримати альтернативні джерела заробітку. Все одно в середньостроковій або довгостроковій перспективі світ відмовиться від вугільної галузі, додав міністр.

"Все залежить від політичного рішення - наскільки ми зможемо розв'язати соціальне питання. Загалом це повинно зайняти до п'яти років. При цьому перспективні шахти працюватимуть й надалі", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища шукає нові робочі місця для шахтарів, оскільки видобуток вугілля є збитковим й завдає шкоди для екології.

У лютому президент України Володимир Зеленський заявив на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України, що жодна шахта не може бути закрита, поки "гірники" не отримають нову роботу з гідною оплатою праці.