Фото УНИАН

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв допускає можливість зниження максимального тарифу на газ для населення в 2016 році за умови збереження тенденції падіння світових цін на вуглеводні і стабільного курсу гривні.

Про це він сказав журналістам 29 жовтня в Києві.

"З хороших новин – ми бачимо падіння ціни на газ глобально. Газ стає менш дорогим товаром, оскільки верхня планка ціни, яка зараз на ринку, прив'язана до ринку. Тобто ціна 7 188 гривень є не повністю ринковою ціною, але вона за рахунок глобального падіння ціни на газ вже стала дуже близькою до ринкової. І ми очікуємо, якщо продовжиться тенденція падіння, то ця верхня планка в 7 188 гривень буде переглянута в нижню сторону", – сказав Коболєв.

Відео дня

Глава "Нафтогазу" нагадав, що в 2016 році, згідно з планом плавного підвищення тарифів на газ для населення, закріпленому в програмі співпраці з МВФ, зростання цін на газ для населення може продовжитися, але стримуючим фактором може послужити стабільність курсу гривні і падіння цін на світових ринках.

"За умови, що ці два фактори будуть мати місце, ми очікуємо, що в наступному році це (зниження тарифу – УНІАН) може відбутися", – сказав Коболєв.

При цьому він додав, що МВФ не буде проти зниження максимальної ціни на газ для населення, якщо це буде обґрунтовано реальними ринковими процесами.

Читайте такожЗниження ренти на видобуток газу може знизити його ціну для населення

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, (НКРЭКУ) в рамках виконання умов меморандуму з ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом підвищила з 1 квітня поточного року мінімальний тариф на газ для населення в 3,3 рази – до 3 600 гривень за тисячу кубометрів палива при споживанні до 200 кубометрів газу. В період міжсезоння – з 1 травня по 30 вересня – вартість природного газу складе 7 188 гривень за тисячу кубометрів незалежно від обсягів споживання.

Крім того, з 1 квітня був підвищений тариф на теплопостачання для населення – на 72%, до 537,2 гривні за Гкал. Також НКРЭКУ з 1 квітня 2015 року підвищила тарифи на електроенергію для населення в середньому на 19%.

За словами глави Міненерговугілля, підвищення тарифів на газ і теплопостачання повністю задовольняє попередні вимоги ключового кредитора України – Міжнародний валютний фонд.