Надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні Михайло ЗУРАБОВ вважає, що строки укладення нової угоди щодо газу між Україною і Росією залежатимуть від терміну оцінення української газотранспортної системи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам у Києві.

«На сьогодні я бачу лише одне, що якщо оцінення української ГТС проводитиметься до 1 серпня, то абсолютно очевидно, що ми, в кращому разі, на якісь угоди можемо вийти тільки в другій половині року», - відзначив посол.

Відео дня

Також М.ЗУРАБОВ вважає, що Україна зацікавлена в тому, аби рішення щодо «Південного потоку» не було прийняте до остаточного оцінення української газотранспортної системи.

«Абсолютно очевидно, що Україна зацікавлена в тому, аби рішення з «Південного потоку» до моменту остаточного оцінення української ГТС не було ухвалене», - сказав посол.

Він вважає, що проекти Північного і Південного потоків впливають на перспективні обсяги прокачування газу через ГТС України.

М.ЗУРАБОВ відзначив, що Росія, навпаки, прагне зробити так, аби «Південний потік» став реальністю і, отже, вартість української ГТС була б знижена.

Посол відзначив, що, за його інформацією, оцінювачі повинні надати свою оцінку ГТС до 1 серпня цього року.

Він також відзначив, що ця робота може бути виконана в коротші терміни.

М.ЗУРАБОВ розраховує, що після завершення президентських виборів в РФ у тих, хто активно включений в політичний процес сьогодні, буде можливість почати роботу над зовнішньополітичними і внутрішньополітичними пріоритетами.

«Відбудеться зустріч керівників наших двох країн на вищому рівні і буде дано новий поштовх тому, аби ми в строго певні терміни могли підійти до рішення або декількох варіантів рішення, з яких буде вибрано найкращий», - додав М.ЗУРАБОВ.

Він відзначив, що переговори ведуться з трьох основних груп питань: ціна на газ, обсяги споживання газу Україною і про кількість газу для Європи, який прокачуватиметься через українську ГТС.

М.ЗУРАБОВ вважає, що нова газова угода між Україною і Росією має бути підписана на період до 2020 року.

«Треба мати на увазі, що угода має бути підписана не на один рік і не на два, а, очевидно, на період до 2020 року», - сказав посол.

Він відзначив, що готуються не просто зміни до діючої угоди, а нова міжурядова угода щодо газу.

Як повідомляв УНІАН, прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ заявляє про можливе зниження «Газпромом» ціни на газ для України на 10%.

20 лютого під час свого офіційного візиту до України голова Держдуми РФ Сергій НАРИШКІН заявив про те, що Міністерство енергетики Російської Федерації передало українській стороні новий проект газового договору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Проекту нового українсько-російського договору щодо газу не існує - експерти

"Газовий" діалог: коли говорити нема про що, "включають" спікера

Довідка УНІАН. ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 рік; про об`єми і умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 рік.

Ціна на газ встановлюється поквартально. Ціна імпортного природного газу для України в I кварталі 2011 року становила близько 264 дол. за 1 тис. куб. м, в ІІ – 295,6 дол. за 1 тис. куб. м, у ІІІ – 354 дол. за 1 тис. куб. м, у IV – близько 400 дол. за 1 тис. куб. м.

Україна домагається перегляду газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит - навпаки, заниженою.