Білоруську АЕС почали будувати росіяни під Гродно у 2013 році  з дозволу Лукашенка / Ілюстрація REUTERS

Естонія та Литва домовилися спільними зусиллями досягнути єдиної позиції Балтійських країн щодо відмови купувати електрику з білоруської АЕС на Острівці.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби президента Литовської Республіки.

«Було констатовано, що Росія намагається розділити Європу і світ на сфери впливу з використанням різних важелів і засобів сили, зокрема шляхом дезінформації, історичного ревізіонізму, введенні в експлуатацію Білоруської АЕС на Острівці», – пише представництво литовського глави Гітанаса Науседи.

Читайте такожКраїни ЄС підписали ноту протесту проти втручання США в будівництво «Північного потоку-2»

Крім того, Науседа і його естонська колега Керсті Кальюлайд також домовилися про якнайшвидшу синхронізацію з мережами континентальної Європи, що стане основою енергетичної незалежності країн Балтії.

Естонія, своєю чергою, підтвердила намагання провести проект в життя до 2025 року, паралельно з прокладенням «HarmonyLink».

Довідка УНІАН. АЕС на Острівці у Гродненській області Білорусі почали будувати ще у 2013 році. Тоді екс-президент країни Олександр Лукашенко дозволив проведення робіт росіянами з ЗАТ «Атомстройекспорт» спеціальним указом. У 2016 році ЗМІ писали про аварію на атомній електростанції. Після тривалого замовчування офіційною владою, стало відомо, що під час будівельних робіт упав корпус реактора.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%. 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками.
  • У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли та проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати й гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.