Ілюстрація REUTERS

Бізнес закликає прискорити прийняття у другому читанні законопроекту про врегулювання "старих" боргів на оптовому ринку електроенергії, щоб остаточно перейти на нову ринкову модель.

Читайте такожЕксперти назвали відключення українських енергоблоків диверсією прем'єр єра та в. о. міністра енергетики

Про це йдеться в повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Відео дня

"Щоб остаточно перейти на нову ринкову модель та стійкі розрахунки, бізнес закликає прийняти найближчим часом проект закону № 2386 у другому читанні і в цілому. Крім того, проголосувати за "пакетні" законопроекти №2387, № 2388, №2389, № 2390. Ці рішення допоможуть забезпечити погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, а також створять умови для постійних розрахунків на новому ринку електричної енергії", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що наприкінці минулого тижня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №2386, що стосується заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електроенергії.

За інформацією прес-служби, цей проект закону є головним в "пакетному" пулі законопроектів, метою яких є погашення боргів держпідприємства "Енергоринок" та інших учасників ринку, що утворилися до впровадження нового закону.

Повідомляється, що станом на 1 липня 2019 року, до моменту запуску нової моделі ринку електроенергії, дебіторська заборгованість ДП "Енергоринок" становить 30,9 мільярда гривень, а кредиторська заборгованість – 28,1 мільярда гривень. Основними причинами виникнення таких боргів були "ручне управління" і адміністративний вплив державних органів на учасників оптового ринку електроенергії протягом останніх 20 років.

"Комітет з енергетики Європейської Бізнес Асоціації підтримує прийняття законопроекту №2386, адже ситуація з розрахунками вимагає невідкладного врегулювання. Крім того, вона є складовою реформи ринку електроенергії, важливість якої неодноразово підкреслювали інститути ЄС і ключові європейські партнери України", - заявили в ЄБА.

Як повідомляв УНІАН, 30 квітня Верховна Рада України схвалила в першому читанні законопроект про врегулювання кредиторської і дебіторської заборгованості на оптовому ринку електричної енергії, а також припинення діяльності оптового постачальника електричної енергії.

Доповідаючи по законопроекту, голова парламентського Комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що цим документом запроваджуються наступні механізми погашення заборгованості: проведення взаєморозрахунків; погашення (списання) заборгованості; відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов'язанні.