Ілюстрація REUTERS

Російський «Газпром» у I кварталі поточного року вперше у своїй історії почав працювати в збиток, якщо рахувати за російськими стандартами бухгалтерського обліку (РБСУ), а сума збитку становила 306,231 млрд рублів (4,14 млрд дол. - ред.), підрахував «Інтерфакс».

Читайте такожЛукашенко вважає несправедливим, що РФ продає газ Німеччині дешевше, ніж Білорусі

Відео дня

Для порівняння, минулого року за цей період компанія отримала 199,47 млрд рублів, тобто 2,7 млрд доларів чистого прибутку.

"Для «Газпрому» як постачальника паливно-енергетичних ресурсів дуже важливий сезонний фактор. Тому зимові перший і четвертий квартали є в річному циклі компанії найбільш значущими", — відзначає агентство.

Що стосується другого і третього опалювальних кварталів, то в цей час прибуток компанії зазвичай зменшується, в деяких випадках навіть опускається в негативну зону. Тому перший квартал, найхолодніший, завжди був опорним. Протягом останніх десяти років він навіть приносив "Газпрому" до половини всього річного доходу.

За підсумками четвертого кварталу 2019 року «Газпром» отримав 154,32 млрд руб. прибутку, що майже в три рази менше, ніж за аналогічний період 2018 року.

Проблемами для концерну стали аномально тепла зима і переповненість європейських сховищ, в які компанія активно закачувала газ для поліпшення статистики за 2019 рік.

Свою роль зіграло і збільшення іншими виробниками поставок скрапленого природного газу (СПГ) на європейський ринок. У сукупності різке перевищення пропозиції над попитом призвело до рекордного зниження вартості пального, передає rosbalt.

Раніше повідомлялося, що на 2020 рік «Газпром» заклав у бюджет суму в $133 за тисячу кубометрів з можливим падінням до $70 влітку, проте пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 завдала чергового удару.

Як очікується, тепер експорт в Європу знизиться на 17%, що загрожує концерну втратою половини виручки. При цьому в розпал епідемії — з січня по квітень — постачання російського газу в країни ЄС падали на 20%.

Днем раніше стало відомо, що чистий прибуток «Газпрому» за МСФЗ, що відноситься до акціонерів концерну, становив за підсумками 2019 року 1,203 трлн рублів, що на 17% менше результату попереднього року. Виручка від продажів скоротилася за звітний період на 7% до 7,66 трлн рублів. При цьому чистий борг концерну збільшився за минулий рік на 5,1% до 3,168 трлн рублів (на 31 грудня).

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. м в перший рік і 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.