Україна готується до нового опалювального сезону / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Чиновники, енергетики та експерти дають кардинально різні данні про темпи відновлення і підготовки до опалювального сезону через відсутність повноти інформації. На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Геннадія Рябцева, більшість експертів не мають повної картини стану речей в енергетиці через секретність.

"Повноту інформації про відновлення має обмежена кількість людей, тому так сильно різняться оцінки експертів. Реальний стан справ ближчий до оптимістичних, ніж песимістичних прогнозів. Роботи ведуться результативно: після ремонту енергоблоки вводяться в експлуатацію, оновлюються системи з вищим ступенем захисту. Зрозуміло, що коштів на все не вистачає", - сказав він в коментарі УНІАН.

Експерт вважає, що саме завдяки підвищенню тарифів на електрику для населення, яке відбулося з 1 червня, енергетики отримали кошти для проведення міжсезонних ремонтів енергоблоків на електростанціях.

Відео дня

Відновлення енергетики

За словами керівника Об’єднаного оператора енергомережі "Укренерго" Володимира Кудрицького, після атак загарбників компанія вже відновила роботу 85 відсотків своїх пошкоджених систем. Але способи захисту критичних об’єктів є таємницею, яку ворогу не потрібно знати.

Станом на 7 вересня енергетики "ДТЕК Енерго" відремонтували 13 енергоблоків теплових електростанцій. Ще 7 наразі знаходяться в процесі.

Проте, голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтин Ущаповський шокував українців зовсім іншими підрахунками темпів ремонтування енергетичного устаткування. За його словами, обсяг виконаних ремонтів на об’єктах теплової генерації становить лише 1,6% від завданих російськими ударами пошкоджень. А компанія "Укренерго" відновила свої мережі тільки на сім відсотків.

Періодично експерти озвучують досить песимістичні прогнози, щодо темпів відновлення енергетики до зими.

З 1 червня тариф за електроенергію для населення збільшився з 1,44 та 1,68 гривень до 2,64 гривень за кіловат-годину. За словами міністра енергетики Германа Галущенко, енергетикам потрібні додаткові кошти на відновлення енергетичної інфраструктури.

Вас також можуть зацікавити новини: