Компанії-надрокористувачі оскаржать санкції РНБО в судах / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Компанії-надрокористувачі очікують офіційної публікації рішення Ради національної безпеки і оборони України про введення проти них санкцій. У разі підтвердження рішення РНБО дії держави Україна будуть оскаржені в судовому порядку відповідно до національного та міжнародного законодавства.

Про це в публічній заяві повідомив офіційний представник групи підсанкційних компаній Віталій Лупето. За його словами, про рішення РНБО представники менеджменту компаній-надрокористувачів дізналися з великим подивом.

"Рішення Ради національної безпеки і оборони України про включення компаній до списку санкцій без будь-якої доказової бази, проведеного судового розгляду, є незаконним і грубо порушує національні та міжнародні норми захисту ведення бізнесу, підриваючи інвестиційний клімат в Україні", - йдеться в заяві.

Відео дня

Звинувачення, які лягли в основу рішення РНБО, за словами інвесторів, не мають будь-яких юридично обґрунтованих підстав, базуються виключно на припущеннях і жодною мірою не відповідаю дійсності.

"Припущення про можливе придбання ліцензій за заниженою вартістю або можливий зв'язок із громадянами держави-агресора, які, нібито, лягли в основу введення санкцій, є безпідставними і необґрунтованими. Компанії здійснюють свою діяльність виключно в правовому полі та з дотриманням чинного законодавства України, таким чином ніяких юридичних підстав для обмеження господарської діяльності компаній, а тим більше анулювання наявних у компаній ліцензій, бути не може", - заявив Лупето.

Представник групи компаній висловив надію, що подальший розвиток ситуації буде відбуватися виключно в рамках закону і держава не допустить нівелювання верховенства права як основоположного принципу демократичного суспільства.

"Компанії очікують офіційної публікації рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19.03.2021 року. У разі, якщо озвучені в ЗМІ санкції будуть офіційно підтверджені, рішення РНБО і дії держави України обов'язково будуть оскаржені в судовому порядку відповідно до національного та міжнародного законодавства", - резюмував Віталій Лупето.

Як повідомлялося раніше, 19 березня 2021 року, РНБО ввела санкції проти 19 компаній, що володіють ліцензіями на розробку надр і видобуток корисних копалин. У санкційний список потрапили такі комерційні структури: "Геоконект", "Глобал гео інвест», "Трансетгео", "Геопост", "Геовертикаль", "Геотаргет", "Надрапрайд", "Геофорс", "Геостенс", "Надравестгруп", "Бестойлкомпані", "Надрапростір", "Інфогеотренд», "Еджинмарка", "Екогазальянс", "Епіваленерджи", "Юнолітойл", "Профінафт", "Бестгеотек".

Примітно, що секретар РНБО Олексій Данилов пообіцяв провести аудит виданих дозволів на надрокористування заднім числом - після прийнятого рішення про введення санкцій, і в разі виявлення порушень націоналізувати родовища.