В.о. міністра енергетики Буславець запропонувала "Енергоатому" майнити криптовалюту / фото УНІАН

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища, раніше заявила про обмеження роботи найдешевшою на ринку електроенергії атомної генерації, вважає, що майнінг криптовалюти (майнінг - процес, який дозволяє "заробляти" криптовалюту) є одним із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії на атомних електростанціях України, що дозволить гарантовано завантажити атомні блоки.

Читайте такожПідвищимо тарифи на світло: НКРЕКП представила план виходу з кризи в енергетиці

Про це повідомило міністерство, коментуючи інформацію про те, що глава відомства Ольга Буславець доручила держпідприємству "Енергоатом" вивчити можливості для майнінгу криптовалюти.

Відео дня

"Можемо реально трансформувати "пасив" в "актив". Маючи профіцит атомної генерації, один із сучасних інструментів використання надлишкової електроенергії - направлення її на майнінг криптовалюти. Це не тільки дозволяє зберегти гарантовані навантаження на АЕС, але й дасть можливість підприємствам залучити додаткові кошти. Тобто відкриває шлях до принципово нової економіки, нових підходів, нової системи ринку", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що серед таких рішень в Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища розглядають, зокрема, створення центрів обробки даних (ЦОД) поряд з АЕС.

"В "Енергоатомі" був розроблений пілотний проект щодо приєднання споживачів ЦОД потужністю до 1000 МВт до електричних мереж, з виділенням першої черги 30 МВт, в місті-супутнику Енергодарі Запорізької АЕС. Проектом передбачено створення нової інфраструктури видачі потужності ОРУ-750 кВ ЗАЕС для довгострокового постачання електроенергії для забезпечення потреб ЦОД", - зазначили в міністерстві.

За інформацією прес-служби, в перспективі такі дата-центри можуть бути самоокупними й служити розв'язанню завдань, визначених президентом України.

"Президент Володимир Зеленський чітко й однозначно визначив курс новітньої України на діджиталізацію: "Я хочу швидких змін. Я вірю у ваш талант і бажання зробити Україну цифровим лідером і гарантую вам свободу. Повинні готувати спільно ініціативи, законопроекти й здійснювати кроки, що знімають бар'єри до цифрової економіки та електронного управління. Запевняю, що особисто буду "звертатися" до тих державних службовців, що не піддаються на місцях", - цитує прес-служба міністерства слова Зеленського.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Мінекоенерго заявляли, що скорочення виробництва на атомних електростанціях є тимчасовою вимушеним кроком, пов'язаним з низьким попитом на базову генерацію, вимогою забезпечення операційної безпеки Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України й нормами чинного законодавства у сфері відновлюваної енергетики.

Державне підприємство "НАЕК "Енергоатом", що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, наприкінці квітня вимушено вивело в резерв енергоблок №3 Рівненської АЕС у зв'язку із прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії та електроенергії на теплових електростанціях, більшість з яких належить бізнесменові Рінату Ахметову. Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Мінекоенерго, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків "Енергоатому".

При цьому теплова енергія є дорожчою, ніж атомна, що позначається на тарифах на електроенергію.

Раніше представники великих промислових споживачів заявили, що тарифи на електроенергію споживачів в останні дні квітня виросли на рекордні 38%, що, на їх думку, свідчить про дії уряду в інтересах приватного монополіста.