Фото ua.depositphotos.com

На думку голови правління "Нафтогазу", якщо Росія відмовиться співпрацювати, це продемонструє, що "Північний потік-2", в першу чергу, геополітична зброя, призначена завдати шкоди Україні та монополізувати європейські ринки

Комерційно "Північний потік-2" надасть "Газпрому" домінуюче становище в Європі, забезпечивши йому значні важелі впливу на Німеччину та інші країни ЄС.

Про це голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко розповів виданню Аtlantic Сouncil.  Нагадаємо, зараз Юрій Вітренко перебуває у США з робочим візитом, мета якого — переконати владу США ввести санкції для російського проекту газопроводу "Північний потік-2".

Відео дня

Юрій Вітренко зазначив, що необхідне надання Україні доступу до газу з інших країн-виробників газу, таких як Туркменістан, Казахстан або Азербайджан, які охоче використовують транзитну систему України для продажу газу в Європу.

"Німеччина повинна переконатися, що "Газпром" не може заблокувати нас", — зазначив Юрій Вітренко. І додав: "Вони повинні зробити це до завершення "Північного потоку 2", адже Німеччина все ще має необхідні важелі впливу. Німці повинні вводити мораторій, поки не буде застосовано такого роду конкурентне рішення".

На думку голови правління "Нафтогазу", якщо Росія відмовиться співпрацювати, це продемонструє, що "Північний потік-2", в першу чергу, геополітична зброя, призначена завдати шкоди Україні й монополізувати європейські енергетичні ринки.

"У нас в Україні є транзитна система. Ми говоримо, змагаймось, щоб залучити інших постачальників газу в Європу", - повідомив Юрій Вітренко журналістам Аtlantic Сouncil.

Голова правління "Нафтогазу" зазначив, що розглядає суперечливий проект газопроводу як випробування довіри до демократичних цінностей, які часто відстоюють провідні західні країни. "Буде дуже сумно, якщо "Північний потік 2" тепер стане прикладом того, як німці укладають угоду з Росією за рахунок України, а потім США укладають угоду з Німеччиною", — резюмував Юрій Вітренко.

Як раніше повідомлялося, Юрій Вітренко і його радники полетіли в США для консультацій про введення санкцій проти проекту "Північний потік-2". Головна мета делегації "Нафтогазу" - переконати американських сенаторів, які є співавторами PEESA/PEESCA, у поданні нових змін до законодавства, які вимагатимуть застосування американських санкцій безпосередньо для Nord Stream 2 AG та управлінців компанії.