Ілюстрація REUTERS

У «Газопостачальній компанії «Нафтогаз України» пояснили, що у споживачів газу може довго грітися вода й полум'я горіти не блакитним кольором через проблеми з газовим обладнанням, або з тиском у розподільній мережі. Про це йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожЗеркаль очолила захист "Нафтогазу" в міжнародних арбітражах проти «Газпрому»

«Якщо базові показники газу відповідають державним стандартам, то чому ж тоді у деяких споживачів погано гріється вода або вогонь конфорки не блакитного кольору? Тут є дві ймовірні причини: або проблеми з газовим обладнанням, або проблеми з тиском у розподільній мережі», - сказано в повідомленні.

Відео дня

У компанії зазначають, що в магістральному газопроводі газ рухається під великим тиском - 1,2-7,5 МПа. Далі з цієї великої труби він потрапляє до труб меншого діаметра - розподільних мереж. Відповідно, знижується й тиск газу - до 0,005-1,2 МПа. З розподільних мереж газ потрапляє до підвідних газопроводів зі зниженням тиску до 0,0007-0,005 МПа. Якщо тиск нижче норми, то якість горіння газу погіршується.

Згідно з повідомленням, увесь газ, який видобувається та імпортується, опиняється в одній трубопровідній системі. Спочатку це великий магістральний газопровід, далі - розподільні мережі, а потім - підвідні газопроводи (ті труби, якими газ доставляється до будинків споживачів).

«До цих мереж потрапляє лише газ із певними фізико-хімічними властивостями. Якість газу на відповідність вимогам держстандарту перевіряють 65 атестованих лабораторій по всій території України. Також визначається середня теплота згоряння газу в кожному регіоні. Тому газ поганої якості не може потрапити до магістрального газопроводу», - пояснили в компанії.

За інформацією «Нафтогазу», за підтримання належного рівня тиску відповідають оператори газорозподільних мереж (облгази). Вони усувають аварійні ситуації, лагодять розподільні мережі.

«Єдиний телефон служби газу - 104, за цим номером можна дзвонити, коли виникають проблеми з трубами або газовим обладнанням», - зазначили в компанії.

У «Нафтогазі» вважають, що можливість запровадження обліку газу в енергетичних одиницях, що в Україні обговорюється вже кілька років, дозволить рахувати не обсяги спожитого ресурсу, а його калорійність. Така система обліку поширена в європейських країнах. Такий підхід до обліку також допоможе врегулювати питання так званих теплових коефіцієнтів.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2019 року в «Нафтогазі» зазначали, що Україна повинна прийняти низку нормативних документів і поступово переходити на розрахунок за газ у енергетичних одиницях, що надасть споживачу можливість оцінити власне споживання газу у порівнянні з використанням електроенергії.

Довідка УНІАН. Діюча в Україні система розрахунку газу не враховує теплотворення газу. Тобто, споживач не знає, яку кількість тепла отримує з одного кубометра газу. В країнах ЄС і в багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в кубічних метрах, а розраховується, приміром, у кВт-год або кілокалоріях.