Енергоблок на ЗАЕС поки не вивели в режим "холодного зупину" / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

Розпорядження Держатомрегулювання про виведення останнього енергоблока на Запорізькій АЕС в режим "холодного зупину" станом на ранок, 10 червня, не виконано.

"Станом на ранок енергоблок не виведений в холодний зупин. Вчора мали починати виводити", - розповіла експерт з атомної енергетики Ольга Кошарна в коментарі УНІАН.

За її словами, з технічної точки зору, щоб вивести енергоблок із "гарячого зупину" в "холодний", треба зменшити температуру першого контуру з 275 до 70 градусів. Процес займає пару-трийку діб. Проте Кошарна підкреслила, що саме Міжнародне агентство з атомної енергії має повідомити, коли фактично почнуть процедуру переводу в холодний зупин. 

Відео дня

За даними УНІАН, наразі МАГАТЕ не публікувало інформації, щодо цього питання.

Ситуація на Запоріжській АЄС - "холодний зупин"

9 червня Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження вивести у "холодний зупин" енергоблок № 5 Запорізької АЕС, який останній із шести блоків працював у гарячому зупині. 

Розпорядження видано "Енергоатому" у зв’язку із неможливістю усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки, а саме вимог до систем аварійного охолодження ядерного палива.

Вас також можуть зацікавити новини: