Тимчасовий міністр енергетики України Ольга Буславець / фото УНІАН

Ціна на електроенергію для населення поки підвищуватися не буде, проте ціна на газ буде формуватися ринком, отже, вона може змінитися.

Про це заявила на прес-конференції виконуюча обов'язки міністра енергетики України Ольга Буславець.

Читайте такожПісля пропозиції віддати ТЕЦ «Нафтогазу» Буславець вирішує, які шахти треба закрити

Відео дня

Що буде з тарифами

«Щодо тарифів на електроенергію. Ви знаєте, що у нас зафіксований тариф тільки для населення, і поки він залишається незмінним", - сказала вона.

"Що стосується газу, у нас повністю лібералізований ринок. Ви знаєте, що протягом літа безпрецедентно низька ціна на газ, і що з нею буде далі - покаже час. Це ринкове формування ціни», - додала Буславець.

В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад цього – 1 грн 68 коп. за кВт-г.

Хронологія подій

  • У середині квітня 2020 року Кабінет міністрів призначив Ольгу Буславець на посаду першого заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - відтоді вона виконує обов'язки глави міністерства.
  • У квітні 2020 року АМКУ повідомив, що розглядає можливість надання "Нафтогазу" контролю над низкою державних ТЕЦ, що знаходяться під управлінням ФДМ. Мова йшла про контроль над ДП "Сєвєродонецький ТЕЦ", акціонерними товариствами "Одеська ТЕЦ", "Криворізька теплоцентраль", "Херсонська ТЕЦ", "Миколаївська ТЕЦ" і "Дніпровська ТЕЦ".
  • ФДМ зазначав, що розглядається кілька варіантів вирішення подальшої долі державних ТЭЦ: приватизація, передача в концесію, місцевим громадам або "Нафтогазу".
  • У червні ЗМІ повідомили, що Буславець не виправдала надії та довіру президента Володимира Зеленського. Її підозрюють у прийнятті низки незаконних рішень на користь підприємств Ахметова і Фірташа в енергетичній сфері.
  • В середині червня НАК "Нафтогаз України" запропонував ФДМ передати йому у власність і управління шість державних теплоелектроцентралей.
  • 12 червня 2020 року Буславець скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки та знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", яке виробляє саму дешеву електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.
  • 9 липня 2020 року в "Центренерго" заявили про тиск з боку Буславець. Як відзначили в компанії, вона примушує закуповувати вугілля на шахтах, які входять у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.
  • 24 липня 2020 року Міністерство енергетики України зробило заяву щодо того, що буде розглядатися питання передачі в НАК "Нафтогаз України" теплоелектроцентралей, які знаходяться в управлінні Фонду державного майна (ФДМ).
  • В той же день, 24 липня 2020 року Міністерство енергетики України розпочало роботу з вивчення перспективності роботи державних вугільних шахт.