Ілюстрація REUTERS

Чинний з 7 лютого Закон України "Про валюту і валютні операції" звільняє бізнес від обов'язку надавати декларації про валютні цінності, доходи та інше закордонне майно.

Читайте такожНацбанк знизив норму обов'язкового продажу валюти експортерами

Як повідомили в прес-службі Національного банку України, останнім періодом, за який необхідно було подавати декларацію, є 2018 рік, а з 1-го кварталу 2019 року декларацію подавати не потрібно.

Відео дня

"Валютна лібералізація - це не тільки спрощення зовнішньоекономічних операцій або купівлі валюти, але і зниження адміністративного навантаження на бізнес", - підкреслили в НБУ.

Довідка УНІАН. В Україні з 7 лютого діє новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає послаблення близько тридцяти обмежень на валютному ринку. У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовані індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищений в 10 разів.

Також з 7 лютого бізнес може репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 мільйонів євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знижена до 30%.