Ілюстрація / REUTERS

Бізнес-спільнота наполягає на необхідності проведення в Україні давно назрілої судової реформи та виведення української економіки з тіні.

Читайте такожУ Кабміні похвалився успіхами боротьби з тіньовою економікою: знизилася до 30% від ВВП

Про це повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) з посиланням на підсумки зустрічі членів асоціації з головою політичної партії "Слуга народу" Дмитром Разумковим і експертом з питань оподаткування, публічних фінансів, банківського права Данилом Гетьманцевим.

Відео дня

У повідомленні з посиланням на виконавчого директора Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко зазначається, що пріоритети бізнесу та анонсовані цілі політичної команди в більшості своїй збігаються.

"Водночас, щоб досягти більшого, іноді варто і ставити їх (цілі – УНІАН) більш амбіційно. Так, наприклад, на зустрічі багато часу обговорювали проблему тіньового сектору економіки та необхідні кроки для врегулювання питання. Команда має дійсно чимало важливих і корисних пропозицій, і в планах на 5 років - зменшити на 15% тіньову економіку. Але, можливо, якщо бізнес і держава ефективно співпрацюватимуть, цифра у 25-30% - також цілком реальна", - цитує прес-служба Дерев'янко.

Також повідомляється, що на зустрічі представники бізнесу обговорювали питання розвитку cashless і санкцій за торгівлю без фіскального чека, зміна відповідальності за податкові правопорушення, наприклад, за порушення, які сталися не з вини підприємств.

Згідно з повідомленням, в контексті роботи митниці бізнес підняв важливі питання гармонізації митного законодавства України у відповідність із законодавством ЄС, а також про запровадження інституту уповноваженого економічного оператора.

"Крім того, було акцентовано на необхідності вже давно перезрілу судової реформи - адже рух вперед економіки неможливо без неекономічних оновлень, врегулювання інфраструктурних питань та залучення приватних інвестицій у сферу логістики, комплексного розв'язання питань міграції", - додали в прес-службі.

За підсумками зустрічі була досягнута домовленість, що бізнес надасть політсилі свої пропозиції щодо врегулювання існуючих проблемних аспектів та розвитку сприятливого бізнес-клімату в країні.

Як повідомляв УНІАН, раніше Європейська Бізнес Асоціація оприлюднила сім першочергових кроків, які очікує бізнес-співтовариство від президента Володимира Зеленського, серед яких, зокрема, реформування правоохоронних органів з метою зниження тиску на бізнес, перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, забезпечення макроекономічної стабільності та незалежності Національного банку, реформа публічних закупівель, продовження автоматичного відшкодування ПДВ та дерегуляції, реформа Фіскальної служби.

Крім того, українські підприємства очікують від влади збільшення державної підтримки, а також зниження податкового тиску і спрощення сплати податків з метою покращення бізнес-середовища в країні.