Ілюстрація REUTERS

Українці витрачають на харчування як вдома, так і поза ним 45,6% своїх доходів. До того ж міські жителі витрачають більше грошей на продукти, ніж сільські - 46,6% і 43,2% відповідно. Середні витрати на продукти - 3749,26 грн в місяць, з яких більше 22% йде на купівлю м'яса.

Читайте такожВ Україні найдешевші в усій Європі овочі та фрукти

Такі дані наводить Державна служба статистики, що досліджувала витрати українських домогосподарств протягом першого кварталу 2019 року, пише ТСН. Опитали 8446 сімей у всіх регіонах України, крім анексованого Росією Криму та окупованих частин Донбасу і Луганщини.

Відео дня

До структури грошових витрат українських сімей також входять непродовольчі товари - 31,1%, оплата послуг (без витрат на харчування поза домом) - 14,1%, особисте підсобне господарство - 1,2%, інші витрати - 8%.

Міські жителі на оплату послуг витрачають більше коштів, ніж сільські - 15,7% та 8,9% відповідно. Натомість сільські більше міських витрачають на непродовольчі товари (30,2%/34,2%), а також на особисте підсобне господарство (0,2%/3,8%).

На комунальні послуги українцям у середньому в місяць доводиться віддавати 1866 грн (23,3% від витрат), на медичні послуги і ліки – 408 грн.

2,2% витрат припадають на ресторани і готелі, 1,7% - на відпочинок і культуру.

Майже половину своїх доходів українці витрачають на їжу (інфографіка)
Майже половину своїх доходів українці витрачають на їжу (інфографіка)
Майже половину своїх доходів українці витрачають на їжу (інфографіка)

Нагадаємо, новий прем'єр Олексій Гончарук окреслив головні цілі уряду на найближчі п'ять років. Він вірить, що за 5 років економіка може зрости на 40%. Одним з основних кроків для Кабміну він назвав подолання бідності та збільшення прожиткового мінімуму.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в липні 2019 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2018 року становила 9,1%, прискорившись з 9% в річному вираженні місяцем раніше.