Ілюстрація REUTERS

Національний банк України у своїй монетарній політиці прагнутиме до зниження інфляції до рівня 5% з допустимим діапазоном відхилення 1 процентний пункт.

Читайте такожНБУ розпочав друк банкнот номіналом в 1 тисячу гривень

Про це йдеться в меморандумі про взаєморозуміння, який підписали Кабінет міністрів та НБУ в особі прем'єр-міністра Олексія Гончарука та голови Нацбанку Якова Смолія.

Відео дня

"Він підтверджує довіру, що між нашими органами вибудовується", - сказав Гончарук.

За словами Смолія, меморандум спрямований на координацію дій Кабміну та НБУ.

Також він додав, що Нацбанк планує досягти мету щодо рівня інфляції на 5% до кінця 2020 - початку 2021 року.

Серед іншого меморандум передбачає передбачувану бюджетну політику, спрямовану на забезпечення стійкості державних фінансів, розвиток фінансового ринку, дедоларизації економіки, прозору приватизацію та підвищення ефективності діяльності державних підприємств.

Крім того, Кабмін і НБУ прописали в меморандумі управління держборгом, яке ставить на меті зменшити витрати на обслуговування боргів, ефективну антимонопольну політику для створення конкурентного середовища, прозору та передбачувану політику у сфері адміністративно регульованих цін і тарифів. Документ передбачає управління державними банками згідно із визначеною стратегією та поступове зменшення частки держави в банківському секторі до 20%.

Планується, що координація дій між урядом і НБУ буде здійснюватися шляхом проведення регулярних консультацій на рівні керівництва та спеціалістів державних установ. Так, по стратегічних питань проведення монетарної й фіскальної політики з точки зору забезпечення цінової та фінансової стабільності будуть проводитись засідання Ради з фінансової стабільності. Також буде проводитись спільний аналіз поточної економічної ситуації, макроекономічних прогнозів, досягнення цілей щодо інфляції, розвитку фінансових ринків, прогнозування ліквідності та інше. Крім того, передбачається обговорення питань параметрів фіскальної політики та стійкості держборгу, в тому числі при підготовці Бюджетної декларації та складанні проекту держбюджету.

Передбачається регулярний обмін інформацією. Національний банк буде регулярно інформувати уряд і громадськість щодо власного макроекономічного прогнозу, досягнення цілей щодо інфляції, факторів розвитку інфляційних процесів і заходів, спрямованих на досягнення цих цілей. Кабмін завчасно буде повідомляти НБУ про заплановані зміни адміністративно регульованих цін і тарифів, а також надавати прогноз динаміки коштів на рахунках уряду і плани зі здійснення державних запозичень.

Як повідомляв УНІАН, 2 вересня Гончарук заявив, що завданням нового уряду є зростання української економіки щонайменше на 40% за п'ять років. За його словами, для забезпечення завдання Кабміну щодо збільшення економічного зростання в найближчі п'ять років ВВП України у 2020 році має зрости на 5%, а у 2021-2024 роках - збільшуватися як мінімум на 7% на рік.