Курс гривні знизиться до 25-26 грн / дол. - експерти банку  / фото УНІАН

Курс української гривні знизиться до діапазону 25-26 грн/дол. з можливим ситуативним ослабленням до 27-27,5 грн/дол., вважають аналітики «Райффайзен Банку Аваль».

Читайте такожЧи можливий долар по 8 гривень: думка експерта

«У базовому сценарії ми очікуємо повернення курсу гривні в діапазон 25-26 з можливим ситуативним ослабленням до 27-27,5 гривні за долар США», - йдеться в аналітичному звіті банку, переданому УНІАН.

Відео дня

Передумовами для посилення девальваційного тиску в банку назвали зниження темпів зростання перерахувань від трудових мігрантів, очікуване сезонне збільшення активності імпортерів, ймовірне зниження продажу валюти з боку нерезидентів-інвесторів в ОВДП і нарощування купівлі валюти на тлі традиційного осіннього погіршення девальваційних очікувань.

Крім того, як зазначили аналітики, в серпні і вересні під час валютних інтервенцій шляхом купівлі валюти Нацбанк емітував 7,6 і 22,2 млрд грн, відповідно, що дещо пом'якшило монетарні умови і розширило спекулятивні можливості учасників ринку.

Крім того, суттєвий девальваційний тиск може бути створено сконцентрованим у часі вивільненням рекордних запасів ліквідності, нагромаджених на Єдиному казначейському рахунку (61,6 млрд грн).

У банку вважають, що ситуація може бути сильно погіршена негативним новинним фоном і втечею капіталів, наприклад, через зростаючу невизначеність щодо подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом, внутрішні політичні рішення в контексті конфлікту на сході України, а також зростання волатильності на світових фінансових ринках.

«Спроби залякування реформаторів і ослаблення незалежності НБУ, а також можливий «компроміс» уряду з екс-акціонерами в питанні націоналізації «ПриватБанку» без належної реакції очільника держави, обшуки в банку створюють суттєві ризики для успішного переговорного процесу з МВФ, підвищення суверенних кредитних рейтингів і збереження інтересу інвесторів-нерезидентів до українських ОВДП і єврооблігаціій», - наголошується в звіті.

З іншого боку, як відзначили в банку, в разі прогресу в переговорах з МВФ і відновлення попиту на ОВДП з боку нерезидентів (наприклад, на 7-річні папери), тренд зміцнення гривні може продовжитись.

Як повідомляв УНІАН, національна валюта України за офіційним курсом за вересень зросла до долара США більш ніж на 4%, а з початку року - більше ніж на 12%. На кінець вересня гривня вчергове оновила чотирирічний максимум - на рівні 24,08 гривень за долар. Рік тому курс в цей же час становив 28,08 гривень за долар.

Повний текст з коментарями експертів читайте на сайті УНІАН.