Ілюстрація REUTERS

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) вітає нову Стратегію розвитку фінансового сектору України до 2025 року, затверджену регуляторами фінансового ринку країни 16 січня.

Читайте такожБізнес прогнозує збільшення доходів і курс гривні за долар 28

У прес-службі ЄБА повідомили, що прозорий, стабільний та конкурентний фінансовий сектор є важливою складовою економічного зростання країни та збереження макроекономічної стабільності.

Відео дня

Разом з тим, в повідомленні наголошується, що чітка, зрозуміла і послідовна політика держави сприяють вищій довірі як з боку бізнесу, так і потенційних інвесторів, що є невід'ємною умовою для досягнення амбітної мети зростання української економіки в 5-7%.

"Безумовно, якщо дивитися на минулі роки, фінансовий сектор зробив суттєвий крок вперед - була проведена валютна лібералізація, оздоровлена банківська система, тощо. Крім того, довгострокове бачення, вміння планувати й ставити цілі - важливі досягнення фінансового сектора і банківського сектору зокрема", - сказано в повідомленні.

Однак, в ЄБА підкреслили, що нинішня ситуація на фінринку поки далека від ідеальної. На думку Асоціації, саме зміцнення фінансової стабільності, макроекономічний розвиток, фінансова інклюзія, розвиток фінансових ринків та інновацій допоможуть закласти міцний фундамент для розвитку фінансової системи та економіки в цілому.

"Наприклад, шляхом виваженої фіскальної політики, створення стимулів для розвитку платіжної інфраструктури для безготівкових операцій, розвитку BankID, посилення захисту інвесторів і кредиторів, і інше", - підкреслюється в повідомленні.

У прес-службі додали, що зі свого боку бізнес готовий підтримувати імплементацію закладених у Стратегію розвитку фінсектору якісних змін, однак для економічного зростання критично важливо впроваджувати системні реформи в країні - забезпечувати дієву боротьбу з корупцією, впроваджувати верховенство права і рівні правила гри.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня регулятори фінансового ринку України затвердили нову Стратегію розвитку фінансового сектору країни до 2025 року, яка передбачає його розвиток за п'ятьма основними напрямками: зміцнення фінансової стабільності, сприяння зростанню економіки, розвиток фінансових ринків, розширення фінансової інклюзії та впровадження інновацій.

Зокрема, для зміцнення фінансової стабільності регулятори, серед іншого, будуть спрямовувати свої зусилля на посилення захисту прав кредиторів та інвесторів, впровадження плану дій BEPS, підвищення рівня корпоративного управління в банках, тоді як макроекономічний розвиток буде стимулюватися шляхом активізації кредитування малого і середнього підприємництва, в тому числі фермерських господарств під заставу землі, усунення перешкод для перезапуску іпотечного кредитування, експортного фінансування.

Довідка УНІАН. До 2020 року в Україні діяла п'ятирічна Комплексна програма розвитку фінансового сектору України, затверджена Нацрадою реформ в травні 2015 року і яка передбачає три ключові етапи: очищення сектора, закладання фундаменту для розвитку та реалізацію заходів самого розвитку.