Голова Нацбанку Яків Смолій / REUTERS

Регулятори фінансового ринку України затвердили нову Стратегію розвитку фінансового сектору країни до 2025 року.

Читайте такожКабмін перегляне стратегію розвитку держбанків – Маркарова

Як заявив голова Національного банку України Яків Смолій в ході презентації стратегії, документ розробили фахівці НБУ та Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, Нацкомісії держрегулювання ринків фінансових послуг, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відео дня

"Ми віримо, що тільки так наші плани на майбутнє будуть відповідати реальному стану речей, а значить - будуть виконані. А відповідно, сама стратегія буде не якимись "папірцями", а повноцінним баченням майбутнього. Ми зобов'язуємося виконати це бачення разом з підписантами нашої стратегії", - підкреслив Смолій.

За його словами, стратегія передбачає розвиток фінсектору за п'ятьма основними напрямками: зміцнення фінансової стабільності, сприяння зростанню економіки, розвиток фінансових ринків, розширення фінансової інклюзії та впровадження інновацій.

Згідно з представленою презентацією, для зміцнення фінансової стабільності регулятори, серед іншого, будуть спрямовувати свої зусилля на посилення захисту прав кредиторів та інвесторів, впровадження плану дій BEPS, підвищення рівня корпоративного управління в банках.

Макроекономічний розвиток буде стимулюватися шляхом активізації кредитування малого і середнього підприємництва, в тому числі фермерських господарств під заставу землі, усунення перешкод для перезапуску іпотечного кредитування, експортного фінансування.

Для розвитку фінансових ринків регулятори будуть працювати над завершенням валютної лібералізації, створенням ліквідних ринків фінансових інструментів, дерегуляцією ринків небанківських фінансових послуг з низьким рівнем ризиків.

Для розширення фінансової інклюзії будуть впроваджені стандарти ринкової поведінки фінустанов і розкриття інформації про фінансові продукти.

Інновації у фінансовому секторі будуть охоплювати широкий спектр дій, серед яких розвиток системи віддаленої ідентифікації BankID, створення платформи для краудфандингу (народне фінансування від англ. сrowd funding) і венчурного капіталу.

Довідка УНІАН. До 2020 року в Україні діяла п'ятирічна Комплексна програма розвитку фінансового сектору України, затверджена Нацрадою реформ в травні 2015 року і передбачає три ключові етапи: очищення сектора, закладка фундаменту для розвитку та реалізація заходів самого розвитку.