Ілюстрація REUTERS

В 2019 році Україна переживала чудове економічне відновлення. Нарешті Національний банк зміг скоротити вперту інфляцію з 10% до 2,4%. Це дозволило зменшити процентну ставку з 18% у червні 2019 року до поточних 11,5%.

В уряду вдалося збалансувати бюджет з помірним дефіцитом на рівні 2% від ВВП. А нинішній дефіцит поточного рахунку складає лише 3% від ВВП. І його більш ніж вдалося закрити грошовими переказами. Цікаво й те, що за один рік боргова вартість українських довгострокових євробондів зменшилася з 11% річних до 4%. Здавалося, що Україна на порозі періоду значного економічного зростання, - пише експерт Atlantic Council Андерс Аслунд.

Читайте такожFitch підтвердило кредитний рейтинг України на рівні "В"

Відео дня

Він нагадує, що колишній прем’єр-міністр Олексій Гончарук передбачав зростання економіки на 5% у 2020 році, а також на 7% у подальші роки. Але тепер він і його політика в минулому. Звісно, не все може відбутися одразу. Українська економіка торік зросла на 3,2%. Темп сповільнився в четвертому кварталі, перш ніж зникнути в січні. Однією з причин було зміцнення української гривні на 17% завдяки найвищій процентній ставці, що нашкодило експортерам. Інша причина – падіння попиту на сталь в Китаї, що змусило ціни падати.

Для широкої картинки це були невеликі проблеми. НБУ оголосив про намір скоротити процентну ставку до 7% впродовж 2020 року. Українська економіка страждає від нестачі інвестицій й потребує структурних трансформацій, зокрема більшої інтеграції у європейський ланцюг поставок. Але, здавалося, Київ чекає значних фінансових іноземних вливань після проведення судової реформи, яка повинна ефективно захистити право власності.

Нажаль, відбулося дещо зовсім інше. 24 лютого почалася нова глобальна фінансова криза. Вона ніяк не була пов’язана з Україною. Її спричинило тимчасове сповільнення китайської економіки в результаті зусиль Пекіна з зупинки епідемії коронавірусу. Ці події стали лише каталізатором. Адже світова економіка демонструвала стабільне зростання впродовж десятиліття й була готова до рецесії. Втім, криза спочатку не зачепила Україну. В такій ситуації потрібно «сидіти й не рухатись».

Читайте такожЄвропі загрожує економічний шок, аналогічний кризі 2008 року - Лагард

Замість цього президент Володимир Зеленський виступив з промовою в українському парламенті 4 березня, під час якої він не просто звільнив, а засудив свій уряд і його політику. Фактично він заявив, що уряд нічого не досяг. І що єдиною позитивною рисою команди була чесність, ніби тепер це не важливо. Аслунд зауважує, що іноземні інвестори цінували роботу уряду Гончарука, його ключових міністрів й політичні підходи. Тому для них новини з Києва були поганими.

До 4 березня Україні вдавалося уникати глобальної фінансової кризи. Але тепер вона в епіцентрі цього процесу. За лічені дні дохідність короткострокових українських євробондів підскочила з 3,5% до 7,75%. Гривня падає, змушуючи НБУ втручатися. Міжнародні фінансові ринки швидко закриваються для України, як це було впродовж кількох років після 2012-го. Ринки, вочевидь, не зраділи складу нового українського уряду, який лишається неповним і ще не заявив про свої політичні наміри. Аслунд також нагадує про звільнення Генпрокурора Руслана Рябошапки, а також вказує на атаки проти НБУ і НАБУ, які чинять опір поверненню «Приватбанку» його старим власникам.

Читайте такожШмигаль про співпрацю з МВФ: з восьми умов залишаються невиконаними дві

Сьогодні перед Україною постало критично важливе завдання відновити міжнародну фінансову довіру. Найкращий спосіб це зробити – укласти угоду про нову програму з МВФ. Попередній уряд і НБУ виконати всі макроекономічні вимоги, щоб це зробити. Лишилися дві умови, а саме ухвалення земельної реформи й законне блокування процесу повернення націоналізованих банків. Минулого листопада МВФ запропонував Україні трирічну програму стабілізації з кредитом в розмірі 5,5 мільярдів доларів, якщо ці дві умови будуть виконані.

Пріоритет для України в цій справі – не сам кредит, а схвалення МВФ. Бондові ринки правлять світом. І вони довірять фонду. Однак, поки вони не продемонстрували, що довіряють новому уряду України.