Ілюстрація REUTERS

Національний банк України в понеділок, 23 березня, продав на міжбанківському валютному ринку всього 50 млн дол. для згладжування надмірних курсових коливань, на відміну від минулих тижнів, коли регулятор продавав по 100-300 млн дол. щодня.

Читайте такожДолар по 30-35 гривень: експерт змоделював два сценарії розвитку ситуації з коронавірусом

Як повідомляється на сторінці регулятора в соцмережі Facebook, інтенсивність коливань на валютному ринку ослабла, і ринок виглядає більш збалансованим, що є позитивним сигналом.

Відео дня

"Хороша новина також у тому, що в останні дні ми спостерігаємо збільшення кількості продавців валюти на міжбанківському ринку. Крім цього, відчутно впав попит на валюту з боку фізичних осіб", - зазначається в повідомленні.

Зокрема, в останні дні минулого тижня українці купували валюти стільки ж, скільки й продавали, тим самим не формуючи додаткового тиску на гривню.

"Також віримо в позитивні новини - як поступове приборкання коронавірусу в світі, так і укладення нової програми з МВФ, яка буде сигналом про продовження реформ в Україні", - підкреслили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, на українському валютному ринку два тижні спостерігався підвищений попит на валюту, викликаний погіршенням настроїв учасників ринку через поширення у світі коронавірусу.

У НБУ заявили, що не запроваджуватимуть обмеження на валютному ринку України та продовжать згладжувати надмірні коливання за допомогою продажу валюти з резервів.

Позаминулого тижня регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 млн дол., а минулого - понад 1 млрд дол.

За інформацією НБУ, поточний обсяг резервів перевищує 24 млрд дол.

У 2019 році Нацбанк поповнив резерви за допомогою покупки валюти на міжбанківському валютному ринку на 7,9 млрд дол.