Ілюстрація REUTERS

Заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді (МВФ) Владислав Рашкован назвав низку негативних наслідків для української економіки у разі оголошення нашою країною дефолту, серед яких девальвація гривні, банкрутство, протести і мародерство.

Читайте такожЕксперти спрогнозували наслідки для економіки України в разі продовження карантину

Як написав Рашкован на своїй сторінці у соцмережі Facebook, в Україні є група людей, яка просуває українцям ідею дефолту, відзначаючи, що взяті раніше борги країна не повинна повертати кредиторам, а направити їх на допомогу бідним і знедоленим.

Відео дня

"Я тільки наведу знизу слова, які стоять в одному ряду зі словом "дефолт": девальвація, інфляція, банкрутство, порожні магазини, набіги на банки, соціальні протести, насильство на вулицях, мародерство, міжнародна ізоляція", - написав Рашкован.

Він також рекомендував політикам, зокрема депутатам, подивитися "яскраві картинки з Аргентини, Еквадору, Росії та деяких інших країн, які пов'язані зі словом "дефолт".

"Панове депутати і політики, ви дійсно хочете такого майбутнього України?" - додав Рашкован і опублікував відповідні фото країн.

Як повідомляв УНІАН, раніше голова правління найбільшого в Україні банку з іноземним капіталом «Райффайзен Банку Аваль» Олександр Писарук заявив, що оголошення дефолту через введений в Україні карантину у зв'язку з пандемією коронавірусу і початок світової кризи буде дуже поганим сценарієм для нашої країни, який призведе до припинення надходження іноземних інвестицій на роки і гіперінфляції.

Провідні економісти та дослідницькі центри України заявили про неприпустимість оголошувати дефолт України, оскільки це загрожує міжнародною ізоляцією нашої країни.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію коронавірусу в світі.

Викликана стрімким поширенням вірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн, що розвиваються, і котирувань фондових бірж.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна на сьогодні має сильніші позиції, ніж на початок світової фінансової кризи 2008 року.