Ілюстрація REUTERS

Національний банк України очікує на позитивне рішення Міжнародного валютного фонду про виділення нашій країні фінансування в рамках нової програми й не бачить підстав для оголошення дефолту за зобов'язаннями України.

Читайте також"Масштаби Великої депресії": фінансист оцінив вплив "коронавірусної" кризи на економіку України

Про це сказано на сторінці Нацбанку в соцмережі Facebook із посиланням на заступника голови НБУ Олега Чурія.

Відео дня

Згідно з повідомленням, на сьогодні немає причин для розмов про дефолт або припинення виконання зобов'язань України за зовнішнім боргом, оскільки Національний банк має високий запас міцності, а міжнародні резерви становлять близько 25 млрд дол. США.

"Наявні всі можливості виконувати необхідні платежі. Економіка значно краще підготовлена до викликів, ніж будь-коли в минулі роки. Банківська система, яка раніше ставала каталізатором кризових явищ, сьогодні очищена й добре капіталізована, тому не може зробити неприємних "сюрпризів" економіці", - зазначили в НБУ з посиланням на Чурія.

Крім того, в Нацбанку очікують на позитивне рішення МВФ про виділення нашій країні фінансування, оскільки один із необхідних для цього законопроектів щодо функціонування банківської системи вже зареєстрований у Верховній Раді.

"Залишається лише проголосувати його. Програма МВФ відкриє шлях до пов'язаного фінансування від Єврокомісії та Світового банку. Перебуваючи під "парасолькою" міжнародних організацій, Україна може з найменшими втратами пройти цей складний період", - наголошується в повідомленні.

Також Чурій підкреслив, що внаслідок поширення коронавірусу разом зі світовою економікою українська економіка також "стискається".

"За таких умов помірне збільшення дефіциту державного бюджету для подолання кризових явищ буде логічним кроком. І це також обговорюється з МВФ", - додав заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, 27 березня МВФ повідомив про прогрес у дискусіях з українською владою щодо нової програми фінансування, для отримання якої владі необхідно прийняти закон про вдосконалення системи врегулювання банківських проблем і здійснити земельну реформу.

Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсязі 5,5 млрд дол. у грудні 2019 року. Рішення про нову програму має затвердити Рада директорів Фонду, але точна дата розгляду цього питання поки не визначена, оскільки наша країна виконала не всі умови для старту нової програми.

11 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконає попередні умови для старту нової програми з МВФ протягом двох-трьох тижнів.

Крім того, 5 березня в МВФ заявили, що Фонд виділяє близько 50 млрд дол. швидкого фінансування для країн із низьким рівнем доходу та країн, що розвиваються, для подолання негативних наслідків епідемії коронавірусу.

16 березня Фонд висловив готовність мобілізувати кредитний потенціал у розмірі 1 трлн доларів для допомоги країнам - членам Фонду під час епідемії коронавірусу.