Ілюстрація REUTERS

Додаткові затрати бізнесу роздрібної торгівлі на доставку співробітників до місця торгівлі й захисні засоби в умовах карантину становлять близько 40 грн на день на одного працівника. Таку оцінку в коментарі УНІАН озвучила керівник FMCG напряму (сегмент товарів для приватного споживання) Європейської Бізнес Асоціації Христина Ліниченко.

Читайте такожПоловина українців заявила, що їм вистачить грошей лише на місяць (інфографіка)

«Додаткові витрати ритейлу становлять близько 40 грн на день на одного працівника (логістика, засоби захисту)», - сказала вона.

Відео дня

Також експерт наголосила на тому, що не всі працівники сфери роздрібної торгівлі отримали спеціальні дозволи від держави на проїзд до свого місця роботи.

«У багатьох містах було введено обмеження щодо громадського транспорту, тому компаніям необхідно отримувати на платній основі дозволи (квитки) для співробітників на їх проїзд до місця роботи, щоб, в тому числі, продовжувати забезпечувати населення продовольством. При цьому через обмежену кількість квитків магазини отримали їх 10-30% від необхідної кількості», - повідомила Ліниченко.

Крім того, експерт висловила думку, що уряд повинен конкретизувати список дозволених до продажу товарів.

«Урядом було ухвалено постанову №211, згідно з якою дозволяється робота бізнесу, який реалізує продукти харчування та засоби гігієни. Разом з тим, наприклад, засоби для чищення випали з переліку дозволених, що на практиці призвело до того, що в деяких регіонах у зв'язку з цим правоохоронні органи зобов'язують закривати магазини або прибирати асортимент з полиць. Тому дуже важливо все ж конкретизувати найближчим часом у відповідній постанові уряду перелік дозволених до продажу товарів і не допускати зловживань у регіонах», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство охорони здоров'я дозволило роботу продуктових ринків в Україні на період карантину.

25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин і ввів надзвичайний стан у всіх регіонах до 24 квітня.

В умовах карантину дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську і страхову діяльність.