Ілюстрація REUTERS

Представники малого і мікробізнесу можуть розраховувати на отримання грошей з державного бюджету на повне списання ставок за кредитами в рамках держпрограми «5-7-9» за умови, якщо збережуть 80% свого персоналу.

Читайте такожЯк українська економіка пережила перший місяць карантину: Нацбанк підбив підсумки (інфографіка)

Про це на брифінгу після засідання уряду заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко, коментуючи сьогоднішнє рішення уряду.

Відео дня

«Зміни, які ми внесли, стосуються практичної допомоги підприємствам мікро- та малого бізнесу, які зараз зустрілися з обслуговуванням кредитного навантаження в банках. Суть програми полягає в тому, що малий і мікробізнес зможуть за чинними кредитами звернутися в банк і держава компенсує ставку, тобто підприємець платитиме нуль відсотків», - сказав він.

«Наприклад, якщо у підприємця є 500 тисяч гривень кредиту в банку, звернувшись в банк і отримавши допомогу від держави за цією програмою, підприємство впродовж року, до 31 березня 2021 року, платитиме нуль відсотків», - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, в середу, 15 квітня, Кабінет міністрів збільшив максимальну суму кредиту за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» до 3 млн грн з 2 млн грн.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, ухвалені зміни дозволяють збільшити до 3 млн грн максимальну суму кредитів, які надаються підприємцеві або пов'язаним з ним контрагентам.

Крім того, розширюється кількість підприємців, які можуть розраховувати на підтримку в рамках програми - їх річний дохід від будь-якого виду діяльності має становити до 100 млн грн. Також розширюються цілі: на рефінансування заборгованості, на інвестиційні цілі, на поповнення оборотного капіталу.

Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, внесення даних змін фактично дасть змогу впровадити нульову ставку щодо рефінансованих кредитів для бізнесу, щоб зняти з нього тягар кризи.