Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента («РДЕ») ПАТ КБ «ПриватБанк» на рівні «B» зі «стабільним» прогнозом.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, переданому агентству УНІАН.

Згідно з повідомленням, рейтинги «ПриватБанку» відображають високі рівні кредитного ризику в результаті недавнього швидкого зростання в умовах як і раніше непростого операційного середовища в Україні, високу концентрацію по позичальниках і галузям, потенційно значний бізнес із зв'язаними сторонами і скоротилася прибутковість. Рейтинги також враховують широку клієнтську базу банку в країні, тенденції стабілізації показників якості активів згідно звітності та помірні ризики рефінансування.

Відео дня

Fitch також підтвердило довгостроковий рейтинг пріоритетного незабезпеченого боргу «ПриватБанку» на рівні «B» і рейтинг зворотності активів на рівні «RR4».

У той же час Fitch відзначає, що на кінець 1 півріччя 2011 р. роздрібні депозити, які є пріоритетними щодо зобов'язань перед іншими кредиторами відповідно до українського законодавства, становили високу частку бази фондування «ПриватБанку» в 55%. Це обумовлює істотну субординацію для інших пріоритетних кредиторів, включаючи власників облігацій, що може обмежити зворотність активів для цих кредиторів при сценарії дефолту. На думку Fitch, даний ризик на справжній момент не є достатнім, щоб зумовити рейтинг поворотності активів по пріоритетному незабезпеченому боргу нижче «RR4». У той же час будь-яке значне подальше збільшення питомої ваги роздрібного фондування в складі пасивів «ПриватБанку» та/або підвищення стурбованості щодо характеру ризиків по сектору торгівлі нафтопродуктами в кредитному портфелі може привести до зниження рейтингу зворотності активів і довгострокового рейтингу облігацій.

Також вказується, що потенціал подальшого підвищення рейтингів у даний час обмежений непростий операційним середовищем і слабкими сторонами кредитоспроможності «ПриватБанку». Зниження концентрації по позичальниках і секторів, а також більш сильне генерування капіталу за рахунок прибутку були б позитивними чинниками для кредитоспроможності банку. У той же час, згідно з наданою Fitch інформацією, рівень ризиків по сектору торгівлі нафтопродуктами, ймовірно, в цілому залишиться незмінним, принаймні, до кінця 2011 р. У разі подальшого зниження рівня капіталізації банку, дефіциту ліквідності або підвищення стурбованості щодо рівня і якості ризиків по зв'язаних сторонах, це може привести до зниження рейтингів.

Довідка УНІАН. ПАТ КБ «ПриватБанк» (м. Дніпропетровськ) засновано в 1992 році, на сьогодні входить до групи найбільших банків України.

Активи банку на 1 липня 2011 року склали 135,741 млрд. грн., кредити і заборгованість клієнтів - 118,003 млрд. грн., зобов'язання - 123,057 млрд. грн., статутний капітал - 10,160 млрд. грн., власний капітал - 12,684 млрд. грн.

«ПриватБанк» у першому півріччі збільшив чистий прибуток проти показника аналогічного періоду 2010 року на 24% - до 782 млн. грн.

Станом на 7 червня 2011 сумарний пакет акцій, який належить Ігорю КОЛОМОЙСЬКОМУ і Геннадію БОГОЛЮБОВУ, становив 90,069995% (окремо їх частки становлять 45,069997% і 44,999998% відповідно). Сумарний пакет акцій «ПриватБанку», що належить членам правління фінустанови, становить 7,45%.

Згідно квартальної звітності банку, на 1 липня І.КОЛОМОЙСЬКИЙ і Г.БОГОЛЮБОВ володіли по 44,999998% його акцій.