Інфляційні очікування підприємств залишилися незмінними / фото УНІАН Володимир Гонтар

Український бізнес очікує на подальше послаблення національної валюти: 62% підприємств вважають, що обмінний курс коливатиметься в межах 28.01-30.00 грн/дол. США

Про це йдеться в повідомленні за результатами опитування керівників компаній, проведеного Національним банком України.

Читайте такожНаприкінці тижня в Україні почав дорожчати долар

Відео дня

"Середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,99 грн/дол. США (у попередньому кварталі-28,28 грн/дол. США). При цьому 62% підприємств вважають, що обмінний курс коливатиметься в межах 28.01-30.00 грндол. США", - сказано в повідомленні.

Інфляційні очікування

За даними НБУ, інфляційні очікування підприємств залишилися незмінними. Як і в попередньому кварталі, бізнес прогнозує, що протягом 12 місяців темпи зростання споживчих цін зростуть до 7% в річному вимірі.

"Більш ніж половина опитаних підприємств вважають, що інфляція буде менш як 7,5%. Кожен п'ятий респондент очікує інфляцію в межах 7,6-10,0%. Найважливішими фактором впливу на інфляцію підприємці називають ослаблення гривні та збільшення витрат на виробництво", - сказано в повідомленні.

Скорочення виробництва

Підприємства продовжують очікувати скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, проте вони менш песимістичні, ніж у попередньому опитуванні. Баланс відповідей склав "мінус" 16,1% проти "мінус" 34,1% у 2 кварталі 2020 року.

Інвестиція

Що стосується очікувань щодо власного бізнесу, то оцінки підприємств щодо зміни свого фінансового стану в наступні 12 місяців покращилися. Кожна п'ята компанія прогнозує кращі результати. Також покращилися настрої підприємств щодо інвестиційної активності. Вже кожна п'ята компанія готова наростити інвестиційні витрати, насамперед на машини, обладнання та інвентар.

Скорочення співробітників

Бізнес і надалі налаштований скорочувати кількість працівників.

"Тільки 10,2% підприємств планують наймати нових працівників протягом наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 21,0% опитаних компаній. Песимістично налаштовані респонденти всіх видів економічної діяльності, крім торгівлі, де в основному не очікують змін", - сказано в повідомленні.

Зростання зарплат

Одночасно істотно зросла кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам протягом наступних 12 місяців.

"Протягом наступних 12 місяців 55,7% компаній планують підвищувати зарплати своїм співробітникам (проти 36,5% у попередньому кварталі). Лише 3,6% компаній готові до зменшення зарплат. Кращі очікування щодо збільшення фонду оплати праці мають великі підприємства", - сказано в повідомленні.

За результатами опитування НБУ, частка компаній, які планують залучати кредити в Україні протягом наступних 12 місяців, зросла до 41,9% (у попередньому кварталі - 39,2%). Водночас дещо зменшилася частка компаній, які планують брати кредити за кордоном, - до 8,0%. Загалом підприємства відзначили меншу потребу в позикових коштах, а головною перешкодою для залучення нових кредитів назвали високі ставки.

Квартальне опитування проводилося з 3 серпня по 3 вересня 2020 року. В опитуванні взяли участь 696 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей).

Серед опитаних підприємств 19,3% - компанії переробної промисловості, 15,2% - сільського господарства, 15,1% - оптової торгівлі, 13,4% - транспорту та зв'язку, 6,6 % - добувної промисловості, 5,5% - роздрібної торгівлі, 4,6% - сфери електроенергії та водопостачання, 3,2% - будівництва, 17,2% - підприємства інших галузей.

Прогноз СОТ

Згідно з прогнозом світової торгової організації, світова економіка у 2020 році у зв'язку з негативним економічним впливом пандемії коронавірусу скоротиться на 4,8%, але вже у 2021 році виросте на 4,9%.

На думку експертів, можливе введення повторного жорсткого карантину буде катастрофою для малого та середнього бізнесу (МСБ) в Україні без належної підтримки Уряду.