Волкер впевнений в затвердженні допомоги США для України / фото УНІАН

Переважна більшість республіканців і демократів в обох палатах Конгресу США підтримують надання Україні допомоги у 2024 році. Суперечки тривають щодо інших питань. Про це заявив колишній посол Сполучених Штатів при НАТО, екс-представник США по Україні Курт Волкер в статті для Центру аналізу європейської політики (СЕРА).

Зазначається, що відтермінування не пов'язано зі зменшенням підтримки такої допомоги в США загалом і серед республіканців зокрема. Щонайменше 75% членів Конгресу підтримують пакет допомоги, як і переважна більшість громадськості. Більшість як республіканців, так і демократів погоджуються, що допомога Україні відповідає національним інтересам США.

Автор статті зазначає, що суперечності виникли щодо того, як впоратися з нелегальною імміграцією, що хлинула через південний кордон США. У грудні кордон перетинали в середньому понад 7000 мігрантів на день, загалом 225 000, що є найвищим місячним показником за більш ніж 20 років. І це лише ті, хто пройшов перевірку.

Відео дня

Це призвело до серйозних криз не тільки в прикордонних штатах США, таких як Техас і Арізона, але й у великих містах по всій країні. Республіканці наполягають на необхідності вжити термінових заходів. Більшість демократів погоджуються, але є суперечності щодо необхідних змін.

"Ще одним ускладнюючим фактором стала відсутність згоди щодо загального федерального бюджету на 2024 рік, незалежного від додаткового пакету видатків на Україну, Ізраїль, Тайвань і південний кордон США, але набагато більшого за нього", – йдеться в публікації.

Вказано, що початковий набір бюджетних дедлайнів почав би діяти в середині січня та на початку лютого, але тиск тимчасово зменшився після того, як Конгрес погодив загальну "верхню межу" видатків на 2024 рік і переніс терміни на березень. Це дозволить законодавцям зосередитися на питанні південного кордону, що розблокує загальний законопроект про додаткові видатки.

"Три сенатори США – республіканець, демократ і незалежний –  ведуть переговори про компромісну угоду щодо видатків і політики на кордоні. Вони стверджують, що досягли значного прогресу, але деякі питання все ще залишаються. Вони мають бути вирішені протягом наступних тижня-двох, але це складна політична боротьба з високими ставками", - пише автор.

За його словами, після затвердження угоди в Сенаті, в Палаті представників ще будуть торгуватися. Але пакет має бути винесений на голосування в обох палатах і отримати підтримку більшості, що розблокує допомогу Україні та Ізраїлю.

До того ж Білий дім має й інші засоби підтримки України, зокрема, може скористатися повноваженнями позичати кошти на оборону через ленд-ліз. Але і Конгрес, і адміністрація президента США вважають, що найкращим підходом є ухвалення нового законодавства про додаткові видатки.

Проблема США із допомогою Україні

Президент США Джо Байден запросив лідерів Конгресу на зустріч у Білому домі, щоб обговорити свій запит на фінансування України, Ізраїлю та кордону. Президент і його помічники попередили, що відмова схвалити фінансування може принести перемогу президенту РФ Володимиру Путіну.

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, незатвердження допомоги Україні на 2024 рік призведе до справжньої проблеми не тільки для Києва.

Вас також можуть зацікавити новини: