Довоєнного курсу вже не буде - експерти / REUTERS

Повернутися до "довоєнного" курсу долара (який був до 24 лютого 2022 року) - неможливо.

Про це заявили експерти, опитані сайтом Факти ICTV.

За словами економіста Бориса Кушнірука, курс валюти вкрай рідко відкочується до старих показників.

Відео дня

"На 2-3% може відкотитися, а до рівня 28 грн/долар - ні. Як він не відкотився, коли було 8 грн/долар, потім стало 25 грн/долар, - зазначив експерт, додавши, що курс в певний момент може різко підвищуватися, а потім трохи дешевшати, але не до старих рівнів.

Кушнірук припустив, що після війни рівень доходів українців в доларовому еквіваленті при стабільному курсі буде рости, що поліпшить фінансову ситуацію для громадян.

У свою чергу економіст Олексій Кущ пояснює: прогнозувати післявоєнний курс зараз складно, адже терміни закінчення війни невідомі. При цьому Кущ підтверджує: повернення до довоєнного курсу не буде.

"З урахуванням емісії, яка була зроблена, надрукованих грошей, ослаблення нашої економіки, у нас вже не буде можливості повернути курс гривні назад", - заявив економіст, додавши, що значне зниження курсу гривні може бути навіть шкідливим для економіки України, зокрема, для експортної галузі, для якої потрібна така "планова" девальвація.

Міжнародна фінансова підтримка, на його думку, істотно на курс гривні впливати не буде - її буде вистачати хіба що на закриття дефіциту держбюджету, "закриття всіх дірок".

Не бачить перспективи повернення до довоєнного курсу і інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Ні, курс не буде відкочуватися. Але незрозуміло, яким буде курс на кінець війни, тому що ми не знаємо, скільки вона триватиме", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Національний банк України 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% - до 36,57 грн/дол.