Ілюстрація / REUTERS

НБУ погіршив ключові маяки для економіки України на 2020 рік. Згідно з новим очікуванням регулятора, падіння ВВП складе мінус 6%, при такому ж рівні інфляції. А безробіття виросте до майже 10%.

Про це повідомляє "5 канал".

"У другому півріччі 2020 року економіка почала відновлення, ослаблення карантинних обмежень сприяє пожвавленню ділової активності. Ситуація на ринку праці хоч і залишається гірше, ніж до коронакризи, але демонструє ознаки стабілізації", - вважає глава НБУ Кирило Шевченко.

Відео дня

Незалежні експерти, своєю чергою, більш песимістичні в своїх оцінках. Адже нова хвиля пандемії і посилення транскордонних обмежень - можуть завдати світовій економіці ще один удар. А це - чергове загострення проблем з безробіттям як в Україні, так і в Європі.

Економіст і керуючий партнер консалтингової компанії Юрій Нетесаний зазначає: "В цілому, певна частина цих людей знаходиться у відпустках за власний рахунок, частина працює неофіційно і отримує кошти іншим шляхом. І тому оцінити реальні цифри досить складно".

І додає: "Підприємствам слід цінувати ті доходи, які є, і ті продажі, які вони формують. А співробітникам і громадянам ... триматися за ті робочі місця і ті доходи, які вони сьогодні мають. І заощаджувати кошти. Тому що не виключений варіант, що друга хвиля почнеться з середини осені і може зачепити й Україну".

Відзначимо, що в Україні за три місяці карантину стрімко збільшилася кількість безробітних, що, зокрема, негативно вплинуло і на рівень заробітних плат. Головні причини зростання безробіття - це закриття бізнесу, кадрові скорочення і масове повернення в Україну трудових мігрантів.

Велика кількість безробітних створює високу конкуренцію на робочі місця. Це дозволяє роботодавцям завищувати вимоги до потенційних працівників і "здешевлювати" вакансії, що істотно знижує рівень зарплат.

Україна - не єдина держава, яка зіткнулася з ростом безробіття. Це загальносвітовий тренд. Відчула це і Європа - найбільший імпортер українських трудових ресурсів. Багатьом європейським компаніям доводиться скорочувати штат і звільняти, зокрема, українських працівників.