Фото REUTERS

Блокчейн і цифрові активи радикально змінять світову економіку і звичний життєвий уклад в найближчі 5-10 років. Тому в більшості розвинених країн світу йдуть процеси легалізації децентралізованих платіжних систем і цифрової валюти. Відповідний законопроект №3637" про віртуальні активи", нещодавно прийнятий ВР у другому читанні, є гарантією того, що криптобізнес в Україні не стане жертвою помилкових тлумачень класичних правових норм. Крім того, легалізація віртуальних активів – перший крок до проактивної позиції України і потужний сигнал для світових криптоінвесторов. 

Про це заявив підприємець, IT-інвестор, засновник міжнародної компанії White Rock Management Сергій Тронь в інтерв'ю для Bitcoin Magazine.

"Новий документ дозволить криптокомпаніям працювати в зрозумілому, легальному полі. Завдяки цьому криптоіндустрія в Україні зможе розвиватися швидко і динамічно. Гравці ринку та інвестори отримають юридичний захист і можливість приймати рішення шляхом відкритих консультацій з державними органами та громадянським суспільством", - заявив Сергій Тронь. 

Відео дня

Зокрема, відповідно до законопроекту "Про віртуальні активи" криптокомпанії зможуть легально надавати цілий спектр послуг, пов'язаних з віртуальними активами (зберігання, управління, обмін, переклад тощо). Учасники ринку, в свою чергу, мають право на відкриття рахунків у банках для розрахунків за операціями з віртуальними активами, судовий захист своїх прав, самостійне визначення цін, за якими здійснюються операції з криптовалютою, та ін.

"Іноземні криптокомпанії також зможуть реєструватися в Україні і заробляти гроші в нашій країні. В цілому, на кожен окремий вид діяльності необхідно отримати спеціальний дозвіл. Таким чином ринок отримав базові правила гри, а криптоінвестори нарешті зможуть покинути "сіру зону", - пояснив Сергій Тронь. 

Крім того, в Україні з'явиться спеціальна інституція – регулятор ринку віртуальних активів. 

"Ми повинні поєднати високий рівень економічної та інвестиційної свободи з високим рівнем фінансової безпеки. Тільки так Українська криптоіндустрія зможе стати динамічним, цивілізованим і конкурентним ринком", - підкреслив Сергій Тронь.

Також інвестор зазначив, що поки законопроект є рамковим документом, який вимагає подальшої деталізації за допомогою підзаконних актів та інших програмних документів. Він набуде чинності тільки після внесення поправок про особливості оподаткування операцій з віртуальними активами до Податкового кодексу. Процес може зайняти до одного року. 

"Звичайно, бажано, щоб всі необхідні правки були прийняті в найкоротші терміни. Без цього Українська криптоіндустрія не отримає необхідного імпульсу. Фінальна мета - запуск повноцінної інфраструктури майнингу і торгівлі криптовалютами", - сказав Сергій Тронь. 

Нагадаємо, що 8 вересня 2021 року Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №3637 "Про віртуальні активи". Зараз документ очікує підпису президента України.