Данило Гетманцев / фото УНІАН

Податковий комітет ВР на чолі з Данилом Гетманцевим влаштував небувалий тиск на бізнес. В результаті контролюючі органи займаються здирництвом, що неминуче призведе до банкрутства тисяч українських підприємств.

В розслідуванні програми "Гроші" розповідається, як податківці заходилися вичавлювати із легального бізнесу ледь не останні копійки. Просто не приймати податкові накладні, аби тримати підприємців "на гачку" - та вимагати хабарі за "спокійне життя". Постраждалі та фахівці навіть звинуватили конкретного "ініціатора" - Данила Гетманцева, який очолює комітет Ради з питань податкової політики. Він раніше запевняв, що "обдирання" підприємців до нитки уже в минулому, але вчинив точно навпаки. 

Журналісти описали історію успішного українського бізнесмена Дмитра Нікіфорова: він збудував завод по виробництву питної води, постачав її у найвищі владні кабінети, зокрема, і до Верховної Ради. Але тепер Нікіфоров змушений готуватися до релокації свого бізнесу за кордон - працювати в Україні через податковий і корупційний тиск вже майже неможливо, констатує бізнесмен. 

Відео дня

Стверджується,  що тепер же робочі місця та податки можуть "годувати" уже не наш бюджет. Журналісти розкрили суть схеми.

"Скажімо, завод імпортує необхідну для виробництва сировину. Має одразу заплатити 20 відсотків ПДВ авансом. Для будь-якого підприємства - це шалені кошти. Коли ж він продає вам готовий товар - ви теж сплачуєте державі 20% ПДВ. Далі вона, в теорії, ці гроші виробнику повинна повернути. Однак податківці "правдами і неправдами" просто не приймають документи, аби якомога довше затримати виплати", - сказано у розслідуванні. 

Журналісти зазначають, що це нагадує не просто "бюрократичну тяганину", а сплановану "корупційну операцію". І вдарила вона аж ніяк не по "жалюгідним" кільком відсоткам фірм, як переконував Гетьмацев, а по левовій частці. Описана схема "підкосила" багато бізнесів.

Експерти стверджують, що в результаті економіку "знекровили" на колосальні суми. Вони звинувачують у схемі саме Данила Гетьманцева. За словами аналітиків, виходить що на папері податків збирається більше, та позитив тут - тільки на перший погляд.  Це не лише "добиває" і без того нужденний через війну бізнес, але й може дозволяти декому добряче "нагріти руки". 

Журналісти стверджують, що розголос ЗМІ та публічне обурення бізнесу, можливо, таки змусили Гетманцева принаймні задуматись: почав виправдовуватися - мовляв, обігові кошти таки починають повертати. Останнім часом 13,6 мільярдів уже відшкодували. Обіцяє, що невдовзі буде ще 9,4 мільярди. Для порівняння - навесні показники були взагалі "на нулі". Та навіть ці суми менші від минулорічних, навіть попри високу інфляцію. 5 грудня на нараді щодо пропозиції взагалі зупинити блокування податкових накладних Гетманцев навідріз відмовився скасовувати схему із "корупційним душком".

Відтак підприємці та експерти заявляють, що остаточно "прикрити" схему та врятувати понад половину бізнесів від банкрутства можна лише шляхом відсторонення Гетманцева від будь-якого впливу на податкову та митну сферу. А вже потім потрібно буде чітко врегулювати права податкової, щоб більше ніхто не зміг "у ручному режимі" вирішувати - кому і за який "чорний прайс" збагачуватися, а кому розоритися. Що в результаті може розорити всю економіку країни.