Металурги - серед найбільших платників податків України / фото ua.depositphotos.com

Металургійні підприємства стали одними з найбільших платників податків в Україні за підсумками 2021 року. Також значні відрахування до державного бюджету здійснили підприємства енергетичної, аграрної та IT-галузей.

Подібна тенденція збереглася й у січні 2021 року, коли підприємства зазначених сфер сукупно забезпечили понад 60% податкових надходжень, повідомляється в сюжеті "24 каналу".

Завдяки цьому бюджет у січні 2021 року вдалося перевиконати на 7 млрд грн.

Відео дня

"Металургія, агрокомплекс, ІТ-сфера. Умовно кажучи, можна говорити і про банківський капітал. Зараз ми говоримо про локомотиви, флагмани, які сьогодні виводять економіку України з кризи. Серйозний успіх показали українські аграрії, небувалий урожай був минулого року. І ще основний момент, ті, хто фактично наповнюють сьогодні бюджет - це, все-таки, металурги і представники гірничої сфери, власники гірничорудних підприємств", - зазначає економічний експерт Костянтин Бондаренко.

Так, одним з найбільших українських платників податків за підсумками 2021 року стала група компаній "Метінвест", яка з урахуванням асоційованих компаній і спільних підприємств перерахувала до бюджетів усіх рівнів 52,7 млрд грн податків і зборів, що в 2,4 раза більше, ніж у 2020 році.

"Сьогодні український метал купується. Попри те, що депутати Верховної Ради минулого року спробували обкласти драконівськими податками і встановити драконівські тарифи для металургів, все одно всупереч цьому металурги продовжують показувати позитив і, відповідно, наповнювати бюджет", - додав Бондаренко.

Як повідомляв УНІАН, минулий рік став рекордним за сумою виплачених податків за всю історію існування "Метінвесту". Цьому посприяли сприятлива ринкова ситуація й підвищення операційної ефективності компанії.

Попри це, 1 лютого правоохоронці почали проводити обшуки на гірничо-збагачувальних підприємствах групи в Кривому Розі через податкові порушення, що нібито мають місце. При цьому, як відзначають у "Метінвесті", податкові органи не підтверджують наявність будь-якого податкового боргу у групи і, на додаток, офіційно надали інформацію про його відсутність.