Надходження від плати за землю склали понад 13 мільярдів гривень / Фото УНІАН

За січень-червень поточного року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 131,5 млрд грн, що на 2,1%, або на 2,7 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як повідомила прес-служба Міністерства фінансів України, темп приросту фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за перше півріччя 2020 року складає 5%. З 13 областей, що мають темпи приросту ПДФО вище середнього показника по Україні, три області забезпечили приріст понад 8%.

Читайте такожУ Мінфіні впевнені, що в Україні немає проблем з виплатою пенсій

Відео дня

Обсяг надходжень

Відзначається, що в цілому обсяг надходжень ПДФО за перше півріччя склав 81 млрд грн, а за січень-червень поточного року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 131,5 млрд грн, що на 2,1%, або на 2,7 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. 3,8 млрд гривень.

«Надходження від плати за землю склали 13,3 млрд грн, що на 14,5%, або на 2,3 млрд грн, менше, ніж у першому півріччі 2019 року. В основному це пов'язано з тимчасовим звільненням від сплати даного податку до місцевих бюджетів», - сказано в повідомленні.

За даними Мінфіну, фактичні надходження податку на нерухоме майно за січень-червень склали 2,3 млрд грн, що на 7,7%, або 161,9 млн грн, більше, ніж торік.

Надходження єдиного податку за січень-червень склали 17,7 млрд грн, що на 9,6%, або 1,6 млрд грн, більше, ніж у 2019 році.

«Також, станом на 1 липня 2020 року, уряд забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів органам місцевого самоврядування в обсязі 85 млрд грн, що становить 100% від взятих бюджетних зобов'язань», - сказано в повідомленні.

Зокрема, освітня субвенція склала 46,7 млрд грн, медична субвенція - 14,6 млрд грн, а на базову дотацію довелося 6,6 млрд грн.

Як розвивалися події

У квітні Кабінет міністрів спростив порядок та умови отримання місцевими бюджетами субвенції з держбюджету на соціально-економічний розвиток, що має поліпшити умови боротьби з коронавірусом.

8 липня Кабінет міністрів виділив майже 1,7 млрд грн субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Крім того, в липні 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв десятиліття «економічного прориву», Нацбанк збільшив міжнародні резерви до восьмирічного максимуму, а інфляція знову повернулася до зростання.