Московська влада відмовляється визнати поразку на економічному і фінансовому фронтах, але вже почала шити великий білий прапор – такий, щоб було видно з Брюсселя. В інформаційний простір один за одним вкидаються формальні заходи, які за фактом ні до чого не призводять.

Московська влада відмовляється визнати поразку на економічному і фінансовому фронтах, але вже почала шити великий білий прапор

Перший такий приклад – указ Володимира Путіна, згідно з яким розрахунки за зовнішніми боргами мають проводитися в російських рублях. Зрештою сам Мінфін РФ розрахувався доларами, а держкорпорації по черзі почали отримувати спеціальні дозволи гасити облігації та відсотки по них у валютах випуску.

Відео дня

Чому так сталося? А тому, що якщо ці держкорпорації почнуть розраховуватися рублями за борги в інвалюті, то отримають дефолтний статус, далі піде комітет кредиторів і арешт майна цих корпорацій за кордоном. Оскільки майже всі експортні компанії в РФ обтяжені таким майном, то і президентський указ стає фікцією. А якщо так, то ті чималі запаси валюти, які не заарештовані цивілізованим світом і перебувають на рахунках держкорпорацій, починають поступово танути. Старі позики гасяться, нових же ніхто не дає.

Ще один новий перл – це доручення Володимира Путіна "Газпрому" і Ко перевести всі розрахунки за газ і нафту в рублі.

Ну, по-перше, це двосторонні контракти, тобто, "указу царя" тут недостатньо, потрібно ще бажання щось змінити у другої сторони. Не постачати ж газ в ЄС росіяни не можуть, адже для них це джерело валюти.

Не постачати газ в ЄС росіяни не можуть, адже для них це джерело валюти

По-друге, передбачається, що покупці газу повинні будуть шукати рублі на внутрішньому російському ринку. А навіщо ж вам, росіяни, євро на внутрішньому російському ринку, якщо вам на прес-конференціях чиновники розповідають, що і євро, і долар втратили довіру? Відповідь тут проста: і долари, і євро дуже потрібні РФ, просто є ризик, що поки вони дійдуть до "Газпрому" звичним безнальним маршрутом, їх теж хтось може заарештувати.

По-третє, РФ в нафтовидобутку ОПЕК займає 12-13% і не є основним споживачем нафти, тому претендувати на ціноутворення в рублях РФ не зможе, хіба що з часом дисконт між нафтою марки brent і російською urals досягне 30-50%. Тобто всі контракти будуть в доларах, ціна встановлюватиметься в доларах, а потім покупцеві потрібно буде бігти кудись на внутрішній ринок РФ шукати рублі (до речі, не факт, що кошти покупця там не заарештують) і лише потім платити. Простіше взагалі відмовитися від urals.

Віталій Шапран, член Українського товариства фінансових аналітиків