Учасники схеми ухилялися від сплати податків / фото УНІАН

Офіс великих платників податків ДФС розслідує схеми з "тіньовими" зарплатами, які виплачувалися через рахунки в Альфа-Банку.

Згідно з постановою Шевченківського райсуду Києва від 12 червня, в слідчому управлінні фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС знаходяться матеріали кримінального провадження від 13.12.2018 р., яке стосується службових осіб Альфа-Банку та інших банків. Про це повідомляє Finbalance.

Читайте такожОчільника ДФС запідозрили в порушенні закону про люстрацію та конфлікті інтересів

Відео дня

В Альфа-Банку заявили, що зацікавлені у повному розслідуванні справи та надали слідству для цього всю наявну інформацію та документи.

"У рамках згаданого в публікації досудового розслідування Банк, співпрацюючи зі слідством і виконуючи рішення судових інстанцій, надав представникам правоохоронних органів вичерпну, достовірну інформацію і документи, дав згоду і взяв участь у проведенні слідчого експерименту з використанням обладнання банку", - зазначили в Альфа-Банку.

За версією слідства, посадові особи банку, діючи за попередньою змовою з іншими невстановленими особами, здійснювали виплати зарплат найманим працівникам підприємств на картки для виплат "без утримання, нарахування та сплати відповідних податків і зборів, що призвело до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами реального сектора економіки".

У діях учасників схеми, в яку входять посадові особи Альфа-Банку, підприємств реального сектора економіки та керівники інших суб'єктів госпдіяльності, вбачаються ознаки складу злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 КК України, у вигляді умисного ухилення від сплати ПДФО, військового збору, єдиного соцвнеску в особливо великих розмірах, шляхом виплати тіньової неврахованої зарплати, йдеться в постанові суду.

У документі, зокрема, пояснюється суть схеми: підприємства уклали ряд договорів щодо виплати офіційної зарплати - пакетної програми у ряді комерційних банків України. При цьому встановлено, що окрім офіційної, всі працівники підприємства отримували невраховану зарплату. Встановлено, що у кожного співробітника є по дві банківські картки:

- на першу виплачується офіційна зарплата, відкрита в комерційних банках, переважно в Альфа-Банку, на неї надходять гроші у відповідності з посадовим окладом працівника (переважно мінімальна зарплата), з неї сплачуються усі податки та збори;

- на другу - картку для виплат, рахунки якої відкриті в Альфа-Банку, надходить неврахована зарплата без утримання податків та зборів. Переважно нараховуються суми від 5000 грн на місяць.

Читайте такожРекордний хабар керівникам САП і НАБУ: суд заарештував ще одного підозрюваного

Засоби для других карт формуються за рахунок надходження неврахованих грошей, отриманих від основного виду діяльності - роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах побутової техніки. Потім частина отриманих від основного виду діяльності грошей перераховується за безтоварні операції, які не оподатковуються ПДВ, наприклад, плата за фінансові послуги, оплата по кредиту, надання фінансових гарантій та ін.

Таким чином, раз на місяць, за фактом накопичення безготівкових грошей, бухгалтерія підприємства формує: 1) реєстри на перерахування коштів юрособам, які не є платниками ПДВ, позиціонують себе як інструменти фінансового ринку, а також доставляють готівку у відділення Альфа-Банку для подальшого перерахування на картки працівників тіньової зарплати; 2) реєстри, в яких зазначено ідентифікаційні ознаки найманого працівника, сума і номер карткового рахунку для виплат. Кошти тіньової заробітної плати надходять на картки для виплат, від одного разу на місяць платежами від 5000 гривень в місяць, в залежності від виробітку та виконання планів по реалізації товарів.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня в САП повідомили про затримання чиновника управління ГФС р. в Києві та інших осіб, які за 6 млн дол. намагалися підкупити керівництво НАБУ і керівника САП за закриття кримінальної справи.

13 червня, директор НАБУ Артем Ситник підтвердив факт спроби підкупу правоохоронних органів за закриття справи проти колишнього міністра екології, бізнесмена Злочевського.