Експерти з'ясували, як країни Заходу зможуть приборкати російських олігархів / фото ua.depositphotos.com

Західні санкції проти російських олігархів виявилися значною мірою неефективними, оскільки "цілилися не туди", кажуть дослідники Дартмутського університету.

Фахівці запевняють, що західні уряди повинні зосередитися на переслідуванні тих, хто управляє офшорним багатством олігархів – юристів, бухгалтерів і банкірів, пише The Washington Post.

Згідно зі звітом Національного бюро економічних досліджень США за 2017 рік, близько 60% російського багатства знаходиться в офшорах (середній показник по світу – 10%). У новому дослідженні йдеться, що традиційні санкції проти режимів, спрямованих проти окремих олігархів або офшорних юрисдикцій, "виявилося легше обійти, ніж очікували політики", оскільки вони не позбавляли російську еліту доступу до експертних знань, необхідних для управління цим багатством.

Відео дня

Пропонований фахівцями метод – своєрідна "фінансова система наведення ракет". Націлившись на конкретних фахівців з управління капіталом, які, як правило, мають зв'язки одразу з декількома олігархами, країни, які бажають покарати поплічників Путіна, могли б домогтися більших успіхів, вважають дослідники

"Вони (уряди, що вводили санкції – УНІАН) помилково націлилися на спиці колеса, а не на маточину, навколо якої обертається вся система. ...[Менеджери] є стрижнем, що зв'язує глобальну систему офшорних фінансів, без яких система не могла б функціонувати. ... [Їх звільнення призведе до] припинення передачі експертних знань. .. Це більш серйозне покарання, ніж втрата доступу до конкретного банківського рахунку, яхти або приватного літака", – йдеться в дослідженні. 

Дослідники з'ясували, що російські олігархи часто обирали експертів з управління активами за особистими рекомендаціями сім'ї та друзів, часто групувалися навколо конкретних фірм або окремих осіб. Зазвичай це дрібні фірми з управління активами. 

Як приклад навели лондонську Markom Management Ltd. Серед її невеликого числа клієнтів була непропорційно велика кількість бізнесменів, пов'язаних з Кремлем. Ще в 2020 році підкомітет Сенату США з'ясував, що засновник фірми Марк Омельницький допомагав кільком членам сім'ї олігархів Ротенбергів, що має давні зв'язки з російським диктатором Володимиром Путіним, в їхніх зусиллях щодо ухилення від санкцій США. Зараз фірма, за словами її представників, "розпущена".

Санкції проти тих, хто допомагає росіянам обходити обмеження

Західні політики вже почали націлюватися на російських посередників, які допомагають в обході санкцій. У лютому Міністерство фінансів США оголосило про нові санкції проти Росії, під які потрапили низка московських фірм, що управляють грошима російських магнатів. 

Великобританія, Сполучені Штати і Європейський Союз також ввели обмеження на надання деяких офшорних послуг російським олігархам.

За словами спеціального посланника ЄС з питань імплементації санкцій Девіда О'саллівана, в новому пакеті обмежень блок націлиться на запобігання обходу антиросійських санкцій з боку третіх країн.

Нідерланди активізували зусилля з переслідування помічників Кремля. Країна відкрила 45 кримінальних справ проти компаній і приватних осіб, підозрюваних в участі в обході санкцій..

Вас також можуть зацікавити новини: